Σύνδεση

Σύνδεση

Παράκελσος (1493 - 1541)Στις 24 Σεπτεμβρίου 1541 πεθαίνει ο Γερμανοελβετός γιατρός, φιλόσοφος και αλχημιστής Φιλίπους Αουρέολους Τεοφράστους Μπόμπαστ φον Χοενχάιμ, γνωστός με το παρωνύμιο Παράκελσος.

Το παρωνύμιο του αυτό το οφείλει στο σπουδαίο Ρωμαίο γιατρό Αύλο Κορνήλιο Κέλσο, με τον οποίο θεωρούσε πως ήταν εξίσου σπουδαίος. Ήταν γιος γιατρού και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την ιατρική.

Φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Βιέννης και του Παρισιού, αλλά το δίπλωμά του θα το λάβει από το Πανεπιστήμιο της Φεράρα το 1516. Ταξίδεψε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αφρικής, όπου μελέτησε τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών. Παρείχε τις υπηρεσίες του, ως επί των πλείστων, δωρεάν γεγονός που του προσέδωσε μεγάλη δημοτικότητα.

Το 1527 θα διοριστεί δημοτικός γιατρός έχοντας παράλληλα το δικαίωμα να διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, ωστόσο σύντομα θα εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει τη θέση του αυτή εξαιτίας των νεωτεριστικών του αντιλήψεων, του υπερήφανου χαρακτήρα του και του γεγονότος πως ήθελε να έχει την επίβλεψη των ιατρικών παρασκευασμάτων που έφτιαχναν οι φαρμακοποιοί με τους οποίους ήρθε σε ανοικτή σύγκρουση.

Μετά τη φυγή του από τη Βασιλεία εγκαταστάθηκε στο Σάλτσμπουργκ. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του δημοσίευσε και τα σημαντικότερα έργα του.

Στα έργα του αυτά ο Παράκελσος συνδυάζει αστρολογικές, μαγικές και μυστηριακές αντιλήψεις. Υποστήριζε ότι η υγεία του ανθρώπου βρίσκεται στην εξισορρόπηση των χυμών του σώματος. Για το λόγο αυτό αφιέρωσε μεγάλο μέρος των μελετών του στην παρασκευή φαρμάκων στηριζόμενος σε πειραματικές παρατηρήσεις και αλχημικές πρακτικές.

Η συνεισφορά του Παράκελσου ήταν σημαντική καθώς βοήθησε στην ανανέωση της ιατρικής και έθεσε πρώτος τις βάσεις της ιατρικής χημείας. Συμπλήρωσε τα
τέσσερα αριστοτελικά στοιχεία (φως, γη, αέρας και νερό), προσθέτοντας τον υδράργυρο, το θείο και το αλάτι. Ο υδράργυρος χαρακτηριζόταν για την
πτητικότητά του, το θείο για την καύση του και το αλάτι τέλος συμβόλιζε τη σταθερότητα.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.