Στις 23 Σεπτεμβρίου 63 π.Χ. γεννιέται ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ Οκταβιανός Αύγουστος, πρώτος Ρωμαίος Αυτοκράτορας.
Ήταν γιος του Γάιου Οκτάβιου και της Ατίας, ανιψιάς του Ιουλίου Καίσαρα. Ο Καίσαρ θα υιοθετήσει τον Οκταβιανό και στη διαθήκη του θα τον ορίσει κληρονόμο του.
Μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα το 44 π.Χ., ο Οκταβιανός μετά από μία μικρή σύγκρουση με το Μάρκο Αντώνιο θα αποδεχθεί το σχηματισμό της δεύτερης τριανδρίας (που αποτελούνταν από το Μάρκο Αιμίλιο Λέπιδο, το Μάρκο Αντώνιο και τον Οκταβιανό), στην οποία δόθηκαν ανώτατες εξουσίες και εξελίχθηκε σε όργανο της κρατικής διοίκησης.
Μετά τη νίκη επί των δολοφόνων του Καίσαρα στους Φιλίππους το 42 π.Χ., τα μέλη της τριανδρίας μοίρασαν τις επαρχίες της Αυτοκρατορίας. Σε σύντομο διάστημα ο Οκταβιανός ήρθε σε σύγκρουση με το Μάρκο Αντώνιο, τον οποίο κατάφερε να πείσει τη Σύγκλητο να τον καταγγείλει ως εχθρό της πατρίδας.
Με τη νίκη στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ. ο Οκταβιανός ήταν πλέον ο κύριος πρωταγωνιστής. Σταδιακά κατάφερε, σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, να συγκεντρώσει τα περισσότερα ρωμαϊκά αξιώματα.
Εκλέχθηκε ισόβιος ύπατος, δήμαρχος, ποντίφικας (απ' όπου έλαβε και τον τίτλο Augustus=σεβαστός). Τέλος, το 2 π.Χ. η Σύγκλητος του απένειμε τον τιμητικό τίτλο pater patriae (=πατέρας της πατρίδας). Αρνήθηκε επίμονα, παρά τις προτάσεις που του έγιναν, να λάβει τον τίτλο του δικτάτορα, γνωρίζοντας ότι ο ρωμαϊκός λαός και η Σύγκλητος θα εναντιωνόταν σε μία τέτοια ενέργεια.
Η γεωγραφική εξάπλωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας καθιστούσε αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις σε πλείστους τομείς. Έτσι, ο Οκταβιανός προχώρησε σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις, στην οικιστική πολεοδομική αναμόρφωση της Ρώμης, την αναδιοργάνωση του στρατού και του στόλου, καθώς και του δημόσιου ταμείου.
Κατάφερε σε συνεργασία με τους πιστούς στρατιωτικούς ακολούθους του να εγκαθιδρύσει την περίφημη Pax Romana (=ρωμαϊκή ειρήνη) σε όλη την έκταση της αχανούς Αυτοκρατορίας.
Με τη βοήθεια του Γάιου Μαικήνα βοήθησε την ανάπτυξη των τεχνών και των γραμμάτων προστατεύοντας και ενισχύοντας οικονομικά καλλιτέχνες.
Ο Οκταβιανός χαρακτηριζόταν για τη μετριοπάθειά του, τη λογική και την αναμφισβήτητη πολιτική του ιδιοφυία, που τον καθιστούσε ικανό να εκμεταλλεύεται
τις περιστάσεις που παρουσιάζονταν.
Ως διάδοχό του υπέδειξε το θετό του γιο Τιβέριο, εγκαινιάζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την αυτοκρατορική περίοδο. Ο Οκταβιανός θα πεθάνει στις 19 Αυγούστου 14 μ.Χ.
(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)