Σύνδεση

Σύνδεση

Η Άλωση της Τριπολιτσάς, σχέδιο της πολιορκίαςΣτις 23 Σεπτεμβρίου 1821 οι Έλληνες υπό την ηγεσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη έπειτα από τετράμηνη πολιορκία καταλαμβάνουν την Τριπολιτσά από τους Τούρκους στα πλαίσια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η άλωση της Τριπολιτσάς αποτέλεσε τη σημαντικότερη στρατιωτική επιτυχία του πρώτου χρόνου της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς χάρις την κατάληψη της πόλης εδραιώθηκε ο Αγώνας των Ελλήνων στην Πελοπόννησο.

Η Τριπολιτσά αποτελούσε γεωγραφικό, διοικητικό, οικονομικό και στρατιωτικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Πελοπόννησο. Εκεί είχε την έδρα του ο Μορά Βαλεσί (Mora-vali-si).

Εμπνευστής της πολιορκίας ήταν ο ίδιος ο Γέρος του Μοριά, ο οποίος πίστευε ότι η κατάληψη της πόλης ήταν επιτακτική για να έχει πιθανότητες επιτυχίας η Ελληνική Επανάσταση.

Μετά την έκρηξη της Επανάστασης και την επιτυχή έκβαση της Μάχης στο Βαλτέτσι στην Τριπολιτσά είχε συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των Οθωμανών της Πελοποννήσου.

Η πολιορκία της πόλης ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου 1821. Ως αρχιστράτηγος είχε οριστεί ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ενώ την ανώτατη ηγεσία
είχε ο Δημήτριος Υψηλάντης ως απεσταλμένος του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρου Υψηλάντη. Επί της ουσίας όμως αρχηγός της πολιορκίας ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Μέρα με την ημέρα η πολιορκία γινόταν πιο ασφυκτική. Οι πολιορκούμενοι ερχόντουσαν σε συμφωνίες με τους πολιορκητές για να εξασφαλίσουν τρόφιμα καταβάλλοντας χρήματα ή ανταλλάσοντας τα όπλα τους. Όσοι Τούρκοι είχαν τη δυνατότητα, προσπαθούσαν να έρθουν σε συνεννόηση με τους Έλληνες οπλαρχηγούς για να εξασφαλίσουν την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη καταβάλλοντας υψηλά ποσά.

Πολλοί Έλληνες πλούτισαν από αυτή τη διαδικασία. Είχαν μάλιστα καθοριστεί και τα μερίδια από τη λαφυραγώγηση της πόλης. Αρκετοί οπλαρχηγοί εναντιώνονταν σε αυτή την κατάσταση, γνωρίζοντας όμως ότι τα χρήματα και τα όπλα ήταν αναγκαία για τη συνέχιση του Αγώνα, επέτρεψαν τη συνέχισή της.

Οι Αλβανοί ήρθαν σε συνεννόηση με τους Έλληνες και συμφωνήθηκε να εγκαταλείψουν την πόλη μαζί με τα όπλα και τα υπάρχοντά τους και να κατευθυνθούν προς την Ήπειρο, όπου θα συμμετείχαν στο πλευρό του Αλή Πασά των Ιωαννίνων εναντίον του Σουλτάνου.

Η συμφωνία αυτή προκάλεσε αναστάτωση και έντονες προστριβές μεταξύ Αλβανών και Τούρκων. Οι Έλληνες εκμεταλλεύτηκαν την αναστάτωση αυτή. Ο Τσάκωνας αγωνιστής Εμμανουήλ Δούνιας εκμεταλλευόμενος τη φιλία του με έναν Τούρκο πυροβολητή, κατάφερε να τον πείσει να τον αφήσει να ανέβει στο τείχος. Αφού τον αφόπλισε κάλεσε και άλλους Έλληνες να ανέβουν. Άνοιξαν την τάπια του Ναυπλίου και στρέφοντας τα πυροβόλα προς το Σαράι άνοιξαν πυρ.

Οι Έλληνες εισήλθαν στην πόλη και προέβησαν σε εκτεταμένες σφαγές κατά των Τούρκων. Επί 3 ημέρες έσφαζαν άντρες, γυναίκες και παιδιά, πρωτοστατώντας σε πρωτοφανείς βιαιότητες.

Υπολογίζεται ότι περίπου 15.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους. Μόνο κατά την τρίτη ημέρα μετά την άλωση ο Κολοκοτρώνης κατάφερε να περιορίσει τις εχθροπραξίες των Ελλήνων.

Χάρις την άλωση της Τριπολιτσάς η Επανάσταση στην Πελοπόννησο εδραιώθηκε, ενισχύθηκε το ρεύμα των Ελλήνων που συμμετείχαν στον Αγώνα, ενισχύθηκε το ηθικό των αγωνιστών και τέλος εξασφαλίστηκαν περισσότερα από 11.000 όπλα.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.