Σύνδεση

Σύνδεση

Διδώ Σωτηρίου (1909 - 2004)Στις 23 Σεπτεμβρίου 2004 πεθαίνει η Ελληνίδα λογοτέχνης και δημοσιογράφος Διδώ Σωτηρίου.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με την οικογένειά της. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Εντούτοις, δεν εργάστηκε ως καθηγήτρια γιατί αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Κατά τη διάρκεια της διαμονής της στη Γαλλία συνδέθηκε με
προσωπικότητες όπως ο Αντρέ Μαλρό και Αντρέ Ζιντ. Το 1935 θα συνεργαστεί, ως ανταποκρίτρια, με το περιοδικό «Νέος Κόσμος της Γυναίκας», ενώ στη συνέχεια θα συνεργαστεί με τα περιοδικά «Γυναίκα», «Γυναικεία Δράδη» και «Κομουνιστική Δράση».

Ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης καταγράφοντας τις εντυπώσεις της.

Την περίοδο 1941-1944 θα συμμετάσχει ενεργά στην Εθνική Αντίσταση και θα εργαστεί στον αντιστασιακό Τύπο της εποχής. Μετά τον πόλεμο η Σωτηρίου θα συνεργαστεί με τις εφημερίδες «Ριζοσπάστης» και «Αυγή».

Το 1959 θα εκδοθεί το πρώτο της μυθιστόρημα «Οι νεκροί περιμένουν», έργο εμπνευσμένο από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη Γερμανική Κατοχή και τον
Εμφύλιο.

Το 1962 θα εκδοθεί το μυθιστόρημά της «Ματωμένα Χώματα», έργο βαθιά αντιπολεμικό στο οποίο καταγράφει τις περιπέτειες των Ελλήνων στη Μικρά Ασία από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα περισσότερα λογοτεχνικά της έργα έχουν γνωρίσει πλήθος επανεκδόσεων και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Στη Διδώ Σωτηρίου απονεμήθηκαν το βραβείο Ιπεκτσί (1985), το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1990), παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο (1997) και από το Γάλλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ με το Commandeur de l' Ordre du merite.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.