Σύνδεση

Σύνδεση

Συνομιλία μεταξύ του Ελ. Βενιζέλου και του Βασιλιά ΚωνσταντίνουΣτις 22 Σεπτεμβρίου 1915 ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ζητά την παραίτηση της Κυβέρνησης Βενιζέλου, γεγονός που θα σημάνει και επισήμως την έναρξη του Εθνικού Διχασμού.

Η Ελλάδα χάρις τις στρατιωτικές της επιτυχίες κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων κατάφερε να αυξήσει τα εδαφικά της όρια προσαρτώντας τις περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, την Κρήτη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και το ζήτημα της συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν δημιούργησε τριβές στις σχέσεις των δύο ηγετών της: του Βασιλιά Κωνσταντίνου και του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου.

Οι συνεχείς διαφωνίες των δύο ανδρών οδήγησαν στην πρώτη παραίτηση της Κυβέρνησης Βενιζέλου στις 21 Φεβρουαρίου 1915. Ακολούθησαν οι σύντομες κυβερνήσεις Ζαΐμη και Γούναρη που οδήγησαν στις εκλογές της 31ης Μαΐου, στις οποίες νικήτρια αναδείχθηκε η παράταξη των Φιλελευθέρων.

Τη νύκτα της 21ης Σεπτεμβρίου ο Βενιζέλος ζήτησε από τη Βουλή την έγκριση της αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων προς βοήθεια της Σερβίας εναντίον της Βουλγαρίας και αν καθίστατο αναγκαίο κατά των Κεντρικών Δυνάμεων.

Με την κίνηση αυτή η Ελλάδα, επί τοις πράγμασι, εγκατέλειπε την ουδετερότητα. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση του Βενιζέλου εγκρίθηκε, λαμβάνοντας 147 ψήφους σε σύνολο 257 ψήφων. Την επόμενη ημέρα ο Βασιλιάς τον καλεί σε παραίτηση για δεύτερη φορά.

Ο Βενιζέλος εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για τη νομιμότητα της ενέργειας του Βασιλιά θα εγκαταλείψει την Αθήνα και αφού ταξίδεψε στα νησιά του Αιγαίου για να κερδίσει τη λαϊκή υποστήριξη θα φθάσει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τεθεί επικεφαλής του Κινήματος της Εθνικής Άμυνας, σηματοδοτώντας το διαχωρισμό της χώρας σε δύο κράτη: των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Η χώρα ενώθηκε πάλι στις 14 Ιουνίου 1917 με την εγκατάσταση του Ελευθερίου Βενιζέλου στο πρωθυπουργικό αξίωμα και την εκθρόνιση του Βασιλιά Κωνσταντίνου.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.