Σύνδεση

Σύνδεση

Ιωάννης Ζ' Παλαιολόγος (1370 - 1408)Στις 22 Σεπτεμβρίου 1408 πεθαίνει ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ιωάννης Ζ' Παλαιολόγος.

Ήταν γιος του Ανδρόνικου Δ' Παλαιολόγου. Χρησιμοποιώντας τη βοήθεια του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Βαγιαζήτ Α', εκθρόνισε τον παππού του Ιωάννη Ε' και το συμβασιλέα θείο του Μανουήλ Β' Παλαιολόγο, για να ανακηρυχθεί Αυτοκράτωρ.

Έτσι, το 1390 θα ανακηρυχθεί Αυτοκράτωρ αλλά δε θα διατηρήσει για πολύ καιρό την εξουσία, αφού ο Μανουήλ Β' θα τον ανατρέψει και θα επαναφέρει το ν Ιωάννη Ε' στο θρόνο.

Ο Ιωάννης Ζ' συνέχισε τις μηχανορραφίες και το 1399 κατέλαβε έπειτα από επέμβαση του Οθωμανού Σουλτάνου Βαγιαζήτ Α' και ναυτικό αποκλεισμό της Πόλης, το θρόνο της Αυτοκρατορίας.

Παρά τη συμφωνία που είχε συνάψει, αρνήθηκε να παραδώσει την Κωνσταντινούπολη στους Οθωμανούς και ακολούθησε η συνέχιση του ναυτικού αποκλεισμού.

Την ίδια περίοδο ο Μανουήλ Β' είχε καταφύγει στη Δύση αναζητώντας στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των Οθωμανών. Το 1402 η προέλαση της Χρυσής Ορδής του Ταμερλάνου θα αναγκάσει τους Οθωμανούς να λύσουν την πολιορκία της Πόλης.

Θα ηττηθούν στη μάχη της Άγκυρας και θα ανασταλεί για μικρό χρονικό διάστημα η πίεσή τους προς τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Η επιστροφή του Μανουήλ Β' στην Κωνσταντινούπολη θα συνδυαστεί με την εξορία του Ιωάννη Ζ' στη Λήμνο, απ' όπου θα ανακληθεί έπειτα από τη συμφιλίωσή του με το Μανουήλ Β'.

Ανέλαβε τη διοίκηση της Θεσσαλονίκης, ως «ἒξαρχος πάσης Θετταλίας», από το 1403 έως το θάνατό του το 1408.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.