Σύνδεση

Σύνδεση

Σελίμ Α' (1470 - 1520)Στις 22 Σεπτεμβρίου 1520 πεθαίνει από πανώλη ο Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Σελίμ Α'.

Ήταν γιος του Βαγιαζήτ Β'. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε, εκμεταλλευόμενος την υποστήριξη των Γενιτσάρων, κατάφερε να επιβληθεί του αδερφού του και διαδόχου του θρόνου Αχμέτ.

Εξανάγκασε τον πατέρα του Βαγιαζήτ σε παραίτηση και επιδόθηκε σε μια σειρά εκτελέσεων των συγγενών και διαδόχων του θρόνου, γεγονός για το οποίο θα του αποδοθεί το προσωνύμιο Γιαβούζ (σκληρός).

Όταν ανέλαβε το 1512 τα ηνία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όντας φανατικός Σουνίτης, διέταξε την εκτέλεση 40.000 Ιρανών Σιιτών που ζούσαν εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η πράξη του αυτή θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Σάχη του Ιράν Ισμαήλ Α'.

Tο 1514 ο Σελίμ Α' οργάνωσε εκστρατεία κατά του Ιράν, το οποίο υπέταξε μετά τη νίκη των οθωμανικών στρατευμάτων στη μάχη του Τσαλδιράν, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε στις ηγεμονίες των Κούρδων και των Τουρκμένων.

Το 1516 εκστράτευσε κατά των Μαμελούκων της Συρίας και της Αιγύπτου. Με την καθυπόταξη της Αιγύπτου απέκτησε τα δικαιώματα και τα εμβλήματα του χαλιφάτου. Έκτοτε οι Οθωμανοί Αυτοκράτορες έφεραν και τον τίτλο του Χαλίφη.

Ακολούθως εκστράτευσε κατά της Αραβίας καταλαμβάνοντας τις ιερές πόλεις των Μουσουλμάνων Μέκκα και Μεδίνα. Παρά τη σύντομη βασιλεία του (μόλις 8 έτη), ο Σελίμ Α' κατάφερε να τριπλασιάσει σχεδόν την έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Διακρινόταν για τις στρατιωτικές και διπλωματικές του ικανότητες. Παρά το σκληρό χαρακτήρα του και τις βαναυσότητες στις οποίες προέβη στήριξε την ανάπτυξη των τεχνών και των γραμμάτων. Εντούτοις δεν επέδειξε ανεκτικότητα στους χριστιανικούς πληθυσμούς της Αυτοκρατορίας, τους οποίους κατεδίωξε με φανατισμό, καταστρέφοντας εκκλησίες, μετατρέποντας πολλές από αυτές σε τζαμιά και οργανώνοντας βίαιους εξισλαμισμούς.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.