Σύνδεση

Σύνδεση

Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκό (1819 - 1868)Στις 18 Σεπτεμβρίου 1819 γεννιέται ο Γάλλος φυσικός και ακαδημαϊκός Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκό.

Ξεκίνησε τις σπουδές στον τομέα της ιατρικής, τις οποίες όμως εγκατέλειψε για να αφιερωθεί στην πειραματική φυσική. Ασχολήθηκε κυρίως με τον τομέα της οπτικής ενώ παράλληλα επέδειξε ενδιαφέρον για τη βελτίωση των μεθόδων Νταγκέρ. Το 1855 θα διοριστεί φυσικός του Αστεροσκοπείου του Παρισιού.

Ο Φουκό ήταν ο πρώτος που απέδειξε πειραματικά την ταχύτητα του φωτός στο κενό, στον αέρα και σε άλλα διαφανή μέσα. Σε μελέτες και έρευνές του έχει ασχοληθεί επίσης με τα τηλεσκόπια, τη θερμότητα κ.ά.

Στον τομέα της μηχανικής ο Φουκό ανακάλυψε το γυροσκόπιο, διατυπώνοντας και το ομώνυμο φαινόμενο.

Ανάμεσα στις επινοήσεις του συγκαταλέγονται ο διακόπτης υδραργύρου και η εγκατάσταση μεταλλικών κατόπτρων στα τηλεσκόπια.

Μέσα από την απόδειξη της περιστροφής του επιπέδου αιώρησης του εκκρεμούς απέδειξε ότι η Γη κινείται γύρω από τον άξονά της. Είχε μάλιστα τοποθετήσει στο Πάνθεον ένα τεράστιο εκκρεμές, το οποίο είχε προκαλέσει την έκπληξη και το ενδιαφέρον του κόσμου που έσπευδε να το παρατηρήσει από κοντά.

Ο Φουκό διετέλεσε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, της Ακαδημίας του Βερολίνου και της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε προσβληθεί από παράλυση. Πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου 1868.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.