Σύνδεση

Σύνδεση

Άποψη της πόλεως των ΑθηνώνΣτις 18 Σεπτεμβρίου 1834 η Αθήνα, με πρωτοβουλία του Βασιλιά Όθωνα, ονομάζεται πρωτεύουσα του Ελληνικού Βασιλείου.

Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου το 1830, σύμφωνα με το οποίο αναγνωριζόταν η Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα του ορισμού της πρωτεύουσας του νεοσύστατου βασιλείου.

Η πόλη του Ναυπλίου είχε οριστεί ως τυπική πρωτεύουσα ήδη κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Η απελευθέρωση της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και των Κυκλάδων δημιουργούσε νέα δεδομένα.

Μεταξύ άλλων οι πόλεις που προτάθηκε να οριστούν ως πρωτεύουσες ήταν: η Κόρινθος, τα Μέγαρα, ο Πειραιάς, το Άργος, η Αθήνα, καθώς και το Ναύπλιο που ήταν άλλωστε και η μέχρι τότε πρωτεύουσα. Τελικά ο Όθων αποφάσισε να οριστεί η Αθήνα ως νέα πρωτεύουσα του Ελληνικού Βασιλείου.

Στην απόφασή του αυτή ρόλο έπαιξαν αφενός η ένδοξη ιστορία της πόλης που δημιουργούσε θαυμασμό και προδιάθετε φιλικά τους Ευρωπαίους και αφετέρου ο πατέρας του Όθωνα, Βασιλιάς Λουδοβίκος της Βαυαρίας, ο οποίος ήταν γνωστός λάτρης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

Την περίοδο εκείνη η Αθήνα είχε υποστεί εκτεταμένες καταστροφές εξαιτίας των αλλεπάλληλων μαχών που είχαν διεξαχθεί κατά τη διάρκεια του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα.

Οι επάλληλες πολιορκίες της Ακρόπολης είχαν ερημώσει την ύπαιθρο. Πυρήνας της μικρής τότε πόλης, που αριθμούσε τη δεκαετία του 1830 περίπου 10.000 κατοίκους, ήταν η Ακρόπολη με τις συνοικίες να αναπτύσσονται περιμετρικά της. Παράλληλα, η πόλη υδροδοτούνταν από το χρονολογούμενο στους ρωμαϊκούς
χρόνους Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Τα σχέδια που καταρτίστηκαν προέβλεπαν τη δημιουργία μίας πόλης δυτικών προτύπων με φαρδιούς δρόμους και λαμπρά οικοδομήματα. Ωστόσο, ελλείψει
χρημάτων και χρόνου, εξαιτίας της ανάγκης για γρηγορότερη σύνδεση της πρωτεύουσας με τις αντίστοιχες του εξωτερικού, τα αρχιτεκτονικά αυτά σχέδια εγκαταλείφθηκαν.

Σταδιακά η Αθήνα άρχισε να συγκεντρώνει την προσοχή των Ελλήνων, οι οποίοι εγκατέλειπαν την ύπαιθρο και τις άλλες μεγάλες πόλεις για να εγκατασταθούν στη νέα πρωτεύουσα του Ελληνικού Βασιλείου.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.