Σύνδεση

Σύνδεση

Τίτος Φλάβιος Δομιτιανός (51 - 96μ.Χ.)Στις 18 Σεπτεμβρίου 96 μ.Χ. δολοφονείται ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Τίτος Φλάβιος Δομιτιανός.

Ήταν γιος του Τίτου Φλάβιου Βεσπασιανού και τελευταίος Αυτοκράτορας της δυναστείας των Φλαβείων. Ήδη από την ηλικία των 18 ετών συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια του πατέρα του αναλάβει το θρόνο της Αυτοκρατορίας (μετά την ανακήρυξη του ως Αυτοκράτορα το 69 μ.Χ.).

Η ιδιαίτερη σκληρότητα που επέδειξε ανάγκασαν τόσο τον πατέρα του Βεσπασιανό, όσο και τον αδερφό του Τίτο να τον κρατήσουν μακριά από τις υποθέσεις της Αυτοκρατορίας. Μετά το θάνατο του αδερφού του Τίτου ο Δομιτιανός ανέλαβε τα ηνία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Αρχικά, ο Δομιτιανός εφήρμοσε ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση των οικονομικών και του στρατού. Στη συνέχεια, αντιμετώπισε τις επιθέσεις των γειτονικών γερμανικών φύλων, τις οποίες κατάφερε να αποκρούσει επεκτείνοντας μάλιστα τα όρια της Αυτοκρατορίας. Πολέμησε επίσης εναντίον των Βρετανών και των Δακών στην περιοχή του Δούναβη.

Η άσκηση όμως της εξουσία από πλευράς Δομιτιανού χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή μετατροπή της Αυτοκρατορίας σε απολυταρχικό καθεστώς.

Επιβλήθηκαν καταπιεστικά μέτρα εναντίον των πληβείων σε συνδυασμό με εκτεταμένους διωγμούς. Οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι καταδιώχθηκαν, όπως και οι πνευματικοί άνθρωποι της περιόδου, οι περιουσίες των οποίων δημεύτηκαν.

Επί Δομιτιανού ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Κολοσσαίου.

Η καταπιεστική διακυβέρνησή του οδήγησε στην οργάνωση συνωμοσίας εναντίον, στην οποία συμμετείχαν και μέλη της οικογένειάς του.

Μετά τη δολοφονία του το 96 μ.Χ. η Σύγκλητος ψήφισε τη damnatio memoriae, τη διαγραφή δηλαδή του ονόματός του από τα κρατικά αρχεία.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.