Σύνδεση

Σύνδεση

Μπέρναρντ Ρίμαν (1826 - 1866)Στις 17 Σεπτεμβρίου 1826 γεννιέται ο Γερμανός μαθηματικός Μπέρναρντ Ρίμαν.

Σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Γκέτινγκεν και του Βερολίνου, στα οποία διακρίθηκε ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια. Παράλληλα, υπήρξε μαθητής των Γίακομπ Στάινερ, Καρλ Γιακόμπι, Καρλ Φρίντριχ Γκάους και Πέτερ Ντιρισλέρ, τον οποίο και διαδέχθηκε στην έδρα του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν το 1859.

Οι μελέτες και οι εργασίες του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της μαθηματικής επιστήμης. Αρχικά, στη διδακτορική του διατριβή προτείνει μία νέα θεωρία των συναρτήσεων με περίπλοκες μεταβλητές που ανέπτυξε σε μία επιφάνεια αποτελούμενη από πολλά φύλλα, γνωστή και ως επιφάνεια Ρίμαν.

Το 1860 πρότεινε μία μέθοδο για την ολοκλήρωση μιας τάξης διαφορικών συναρτήσεων α' βαθμού με μερικές παραγώγους. Ακόμη, πραγματοποίησε μελέτες για τη θεωρία των αριθμών, για τις συναρτήσεις με πραγματικές μεταβλητές και για την αυστηρή έκθεση της έννοιας του περατού ολοκληρώματος, γνωστού και ως ολοκληρώματος Ρίμαν.

Τέλος, μελέτησε τις επιφάνειες με σταθερή θετική ή αρνητική καμπυλότητα (εκτός από τη μηδενική στην οποία ανήκει το ευκλείδειο επίπεδο), καταλήγοντας στην περίπτωση της θετικής καμπυλότητας, όπως στη σφαίρα, στη μη ευκλείδεια γεωμετρία ελλειπτικού τύπου που ονομάζεται και γεωμετρία του Ρίμαν.

Ο Ρίμαν πέθανε στις 20 Ιουλίου 1866.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.