Σύνδεση

Σύνδεση

Μάχη στο Μυριοκέφαλο 1176Στις 17 Σεπτεμβρίου 1176 διεξάγεται η Μάχη στο Μυριοκέφαλο μεταξύ του βυζαντινού στρατού και των Σελτζούκων Τούρκων του Ικονίου.

Επικεφαλής των Βυζαντινών είναι ο ίδιος ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Α' Κομνηνός ενώ του στρατού των Σελτζούκων ηγείται ο Σουλτάνος Κιλίτζ Αρσλάν.

Η μάχη ήταν σφοδρή, ωστόσο οι καλύτερες θέσεις που είχαν καταλάβει οι Σελτζούκοι, έπειτα από την κατάληψη των υψωμάτων εκατέρωθεν του στενού περάσματος εκμεταλλευόμενοι τη γεωμορφολογία του εδάφους, αιφνιδίασαν τα βυζαντινά στρατεύματα με αποτέλεσμα αυτά να υποχωρήσουν.

Πολλοί Βυζαντινοί στρατηγοί σκοτώθηκαν στη μάχη ενώ ο και ο ίδιος ο Μανουήλ Α' τραυματίστηκε. Ο Κιλίτζ Αρσλάν δέχθηκε να συνάψει ειρήνη με τον βυζαντινό Αυτοκράτορα θέτοντας ως όρο την κατεδάφιση του οχυρού του Δορύλαιου, το οποίο είχε κτιστεί με εντολή του Μανουήλ Α' για την αντιμετώπιση των Σελτζούκων Τούρκων.

Αν και τα αποτελέσματα της Μάχης του Μυριοκέφαλου δεν επέφεραν τις αλλαγές που προξένησε η ήττα στο Ματζικέρτ, εντούτοις παγίωσαν τις καταστρεπτικές συνέπειές. Οι Βυζαντινοί απέτυχαν να ανακαταλάβουν τη Μικρά Ασία και να επιφέρουν ένα καίριο πλήγμα στους Σελτζούκους Τούρκους.

Επιπλέον, το γόητρο και η δυναμική της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επλήγησαν σημαντικά. Αν η Μάχη στο Ματζικέρτ ήταν η αρχή του τέλους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Μάχη στο Μυριοκέφαλο ήταν το ίδιο της το τέλος.

Έκτοτε η Αυτοκρατορία θα συνεχίζει να συρρικνώνεται εδαφικά και παρά τα «διαλείμματα», δε θα αποκτήσει ποτέ ξανά την πρότερη δυναμική της.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.