Σύνδεση

Σύνδεση

Μάνος Λοΐζος  (1937 - 1982)Στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 πεθαίνει ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης και τραγουδοποιός Μάνος Λοΐζος.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την εκμάθηση μουσικών οργάνων, παρακολουθώντας μαθήματα μουσικής.

Το 1955 θα έρθει στην Αθήνα για να σπουδάσει. Αρχικά, φοίτησε στη Φαρμακευτική Σχολή, την οποία στη συνέχεια εγκατέλειψε για να φοιτήσει στην Εμπορική Σχολή.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εγκαταλείψει και την Εμπορική για να ασχοληθεί οριστικά με τη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική. Ως διευθυντής χορωδίας θα
πραγματοποιήσει την πρώτη καλλιτεχνική του εμφάνιση στο πλευρό του Μίκυ Θεοδωράκη στην παράσταση «Όμορφη πόλη» το 1962.

Το 1968 θα εκδοθεί ο πρώτος μεγάλος δίσκος που ηχογράφησε με τίτλο «Ο σταθμός».

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του θα συνεργαστεί με πολλούς στιχουργούς όπως το Λευτέρη Παπαδόπουλο, το Μανώλη Ρασούλη, το Γιάννη Νεγρεπόντη, το Φώντα Λάδη κ.ά..

Την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών θα αποτελέσει ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος που συστάθηκε με σκοπό την καταπολέμηση της κασετοπειρατείας και της λογοκρισίας.

Το 1981 διαγνώστηκε ότι πάσχει από περικαρδίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια και θα ταξιδέψει στη Μόσχα για να υποβληθεί σε εξετάσεις. Τον Ιούνιο του 1982 θα
υποστεί το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Θα ξαναταξιδέψει στη Μόσχα, όπου το Σεπτέμβριο θα υποστεί και δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο. Τελικά στις 17 Σεπτεμβρίου θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Μόσχας.

Ο Μάνος Λοΐζος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους μουσικοσυνθέτες του β' μισού του 20ου αιώνα.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.