Σύνδεση

Σύνδεση

Αγκάθα Κρίστι (1890 - 1976)Στις 15 Σεπτεμβρίου 1890 γεννιέται η Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι.

Σπούδασε ορθοφωνία στο Παρίσι και στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός φαρμακοποιού, αποκομίζοντας γνώσεις πάνω στα δηλητήρια τις οποίες εκμεταλλεύτηκε στα αστυνομικά της μυθιστορήματα.

Το 1920 θα δημοσιευτεί το πρώτο της έργο με τίτλο «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς», με το οποίο παρουσίασε στο αναγνωστικό κοινό για πρώτη φορά τον Ντεντέκτιβ Ηρακλή Πουαρό.

Το 1930 η Αγκάθα Κρίστι θα παντρευτεί τον αρχαιολόγο Μαξ Μάλοουαν, τον οποίο ακολούθησε στις ανασκαφές που πραγματοποίησε στη Μέση Ανατολή και στην Αίγυπτο. Εκεί θα εμπνευστεί τη Μις Μαρπλ, η οποία θα εμφανιστεί για πρώτη φορά την ίδια χρονιά στο έργο «Φόνος στο πρεσβυτέριο».

Συνολικά η Αγκάθα Κρίστι έγραψε 75 μυθιστορήματα που σημείωσαν μεγάλη διεθνή επιτυχία, έχοντας μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Κύριο χαρακτηριστικό των μυθιστορημάτων της ήταν: το ψυχολογικό βάθος των ηρώων, οι έντονοι αντιθετικοί διάλογοι, η δημιουργία ενός κλίματος αγωνίας και έντασης, καθώς και τα πνευματικά παιχνίδια έως την τελική αποκάλυψη του ενόχου.

Το 1971 έλαβε τον τίτλο της Μεγάλης Κυρίας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Dame).

Η Αγκάθα Κρίστι πέθανε στις 12 Ιανουαρίου 1976.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)

 

 


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.