Σύνδεση

Σύνδεση

Γιαννούλης Χαλεπάς (1851 - 1938)Στις 15 Σεπτεμβρίου 1938 πεθαίνει ο Έλληνας γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς.

Σε νεαρή ηλικία στέλνεται στη Σύρο από τον πατέρα του για να σπουδάσει στον τομέα του εμπορίου. Το 1869 θα μεταπείσει τον πατέρα του και θα αφήσει τη Σύρο για να εγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου και θα σπουδάσει γλυπτική στο Σχολείο των Τεχνών (μετέπειτα Σχολή Καλών Τεχνών).

Από τα φοιτητικά του χρόνια ξεχώρισε και το έργο του «Κεφάλι Σατύρου» βραβεύτηκε ενόσω ήταν ακόμη σπουδαστής. Το 1873 εξασφάλισε μία υποτροφία από το Ίδρυμα Ευαγγελίστριας της Τήνου και συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο.

Το 1876 θα επιστρέψει στην Αθήνα, όντας γνωστός για το έργο του στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Το εργαστήριο του δέχεται αρκετές παραγγελίες, ωστόσο την ίδια περίοδο θα προσβληθεί από τη ψυχική νόσο που θα τον ταλανίσει για τα επόμενα 25 χρόνια της ζωής του σημαδεύοντας το έργο και τη ζωή του.

Την περίοδο 1878-1880 θα ασχοληθεί με την «Κοιμωμένη», ένα από τα ωραιότερα και γνωστότερα έργα του, ενώ στη συνέχεια όταν ασχολούταν με τη «Μήδεια που σκοτώνει τα παιδιά της», η κατάσταση της υγείας του θα επιδεινωθεί δραματικά.

Ως αποτέλεσμα των προβλημάτων υγείας του θα σταματήσει να εργάζεται, θα αποσυρθεί στην Τήνο και θα πραγματοποιήσει διάφορα ταξίδια στο εξωτερικό. Την ίδια περίοδο θα αποπειραθεί μάλιστα να αυτοκτονήσει.

Το 1888 θα εισαχθεί στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας απ' όπου θα λάβει εξιτήριο το 1902 με την επίσημη διάγνωση ότι πάσχει από άνοια. Θα επιστρέψει στην Τήνο, όπου θα προσπαθήσει να ασχοληθεί πάλι με την γλυπτική.

Εμπόδιο στην προσπάθειά του αυτή θα σταθεί η μητέρα του που κατέστρεφε οποιοδήποτε έργο του δημιουργού, πιστεύοντας ότι η γλυπτική έφταιγε για την κατάσταση της υγείας του.

Ο Χαλεπάς θα αναγκαστεί να ασχοληθεί με διάφορες μικροδουλειές, ώσπου το 1916 ο θάνατος της μητέρας του και η σταδιακή αποκατάσταση της υγείας του θα του επιτρέψουν να ξανασχοληθεί με την αγαπημένη του τέχνη.

Τα έργα του γλύπτη την περίοδο αυτή ενθουσιάζουν κοινό και ειδικούς. Το 1927 η Ακαδημία Αθηνών εξέθεσε έργα της συλλογής του Χαλεπά ενώ του απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων και Καλών Τεχνών.

Το 1930 θα εγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου και θα διαμείνει έως το θάνατό του.

Το έργο του χωρίζεται σε δύο περιόδους, πριν και μετά την ασθένεια, όπου δημιουργούσε γλυπτά μέσα στα πλαίσια του κλασικισμού δίνοντάς του μια πιο
ρομαντική διάσταση προσδίδοντας στις μορφές μία πλαστικότητα.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)

 

 


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.