Σύνδεση

Σύνδεση

Συνέντευξη τou James Prineas στον Δημήτρη Βεριώνη

Πότε πρωτοσκεφτήκατε την ιδέα της δημιουργίας ενός νέου μουσείου στα Κύθηρα;

Στο χωριό όπου γεννήθηκαν οι παππούδες μου, τα Μητάτα, κατέχουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι γης και συνηθίζαμε να κατεβάζουμε ιδέες σχετικά με το τι θα μπορούσαμε να βάλουμε εκεί. Μια από τις ιδέες ήταν έναν να φτιάχναμε έναν ναό, μια άλλη ένα γηροκομείο και μια τρίτη ιδέα αφορούσε σε ένα νέο μουσείο. Αυτό το κομμάτι γης δεν είναι αρκετά κατάλληλο για τη δημιουργία ενός μουσείου, καθώς δεν έχει μεγάλη θέα των χώρων με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, η ιδέα για το μουσείο παρέμεινε και τα τελευταία χρόνια βρήκα και άλλους -και πιο συγκεκριμένα μια αρχιτέκτονα- που είναι πολύ ενθουσιασμένη με το όλο σχέδιο.

Πώς αποφασίσατε να το ονομάσετε Μουσείο Αφροδίτης Κυθήρων;

Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε ένα μουσείο αποκλειστικά αφιερωμένο στην Αφροδίτη, καθώς έχει μυθική σχέση με τα Κύθηρα. Αργότερα, επεκτείναμε το σχέδιό μας, ώστε να συμπεριλάβουμε στο μουσείο και άλλους τομείς, όπως ιστορικό τομέα, φυσικής ιστορίας, μετανάστευσης και λαογραφίας. Εκτός από αυτά θα υπάρχει και ένας κήπος γλυπτών, αίθουσες διαλέξεων και χώροι εκπαίδευσης, καθώς και διαμονής για καλλιτέχνες κι ερευνητές επισκέπτες.

Ποια θα είναι τα εκθέματα του μουσείου; Τι θα περιέχει το μουσείο και ποιες θα είναι οι δραστηριότητές του;

Όπως αναφέρθηκε και πριν, δε σχεδιάζουμε ένα μουσείο, αλλά τρία ή τέσσερα, σε ένα χώρο!

1) Το Μουσείο της Αφροδίτης θα περιλαμβάνει τη μυθική της ιστορία, τις διάφορες λατρείες της, τις επιρροές της στον πολιτισμό και τις τέχνες και βέβαια, αντίγραφα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης που την απεικονίζουν, από πίνακες μέχρι γλυπτά και λογοτεχνία, ακόμα και κινηματογραφικά έργα.

2) Το Ιστορικό Μουσείο θα αναφέρεται φυσικά στην ιστορία των Κυθήρων, θα χρησιμοποιεί μοντέρνα διαδραστικά μέσα, αλλά και παραδοσιακά εκθέματα. Θα βοηθάει τους Κυθήριους και τους επισκέπτες να εκτιμήσουν τον πλούτο και τη συναρπαστική ιστορία του νησιού.

3) Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα περιέχει εκατοντάδες παραδείγματα και επεξηγήσεις της ενδιαφέρουσας γεωλογίας, χλωρίδας και πανίδας του νησιού, συμπεριλαμβάνοντας απολιθώματα και πιο πρόσφατα εκθέματα.

4) Ο κήπος των γλυπτών θα είναι μια γκαλερί από υψηλής ποιότητας αντίγραφα έργων ανεκτίμητης αξίας που περιστρέφονται γύρω από την Αφροδίτη, όπως και αναθεμένα έργα φτιαγμένα από παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες. Θα χρησιμοποιείται επίσης ως όαση σκιάς όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να μελετούν τους θησαυρούς των Κυθήρων.

Υπάρχει κάποια ομάδα που ήδη δουλεύει πάνω στο πλάνο του μουσείου;

Ναι, ήδη υπάρχει μια ομάδα περίπου 10 ατόμων, κάποιοι από αυτούς είναι ερευνητές, άλλοι καθηγητές και λέκτορες, όπως επίσης και αρχιτέκτονες, ιστορικοί τέχνης, σύμβουλοι και μάνατζερ. Ακόμα συλλέγουμε υλικό και συζητάμε τον καλύτερο τρόπο δημιουργίας ενός μουσείου-πρότυπου από όλες τις απόψεις: την αρχιτεκτονική, τους εσωτερικούς χώρους, τα εκθέματα, την παρουσίαση, τα νέα τεχνολογικά μέσα, τη διαδραστικότητα κλπ. Κατά το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουμε έτοιμα τα τελικά προσχέδια αλλά ακόμα και αργότερα θα μπορούμε να βελτιώνουμε τα σχέδια συνεχώς.

Το μουσείο θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον;

Απόλυτα. Ευελπιστούμε να το κάνουμε εντελώς αυτάρκες σε ενεργειακό επίπεδο. Τα Κύθηρα έχουν την τύχη να έχουν πολύ ήλιο αλλά επίσης οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, ακόμα και το καλοκαίρι, οπότε ξέρουμε από πού θα προέλθουν οι πηγές ενέργειας. Τα κτίρια θα σχεδιαστούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν ως «παθητικά», που σημαίνει ότι δε θα χρειάζονται κάποια εξωτερική πηγή ενέργειας για τη θέρμανση ή την ψύξη τους. Αυτό σημαίνει περισσότερα απλά καλή μόνωση και υψηλής ποιότητας παράθυρα˙ σημαίνει ότι θα αξιοποιηθεί η ήπια θερμοκρασία του υπεδάφους για τον κλιματισμό του κτιρίου κατά την καλοκαιρινή περίοδο και για τη θέρμανσή του το χειμώνα. Επίσης, περιμένουμε ότι θα μπορούμε να διατηρούμε τον κήπο πράσινο καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, συλλέγοντας νερό της βροχής και ανακυκλώνοντας κάθε άλλο χρησιμοποιούμενο νερό.

Παλαιός χάρτης των Κυθήρων- Η Ιστορία των Κυθήρων θα παρουσιάζεται στο νεό μουσείο

Η τοπική κοινωνία έχει ενδιαφερθεί για το νέο μουσείο;

Ναι, και η ανταπόκριση που έχω δεχθεί έως τώρα είναι ιδιαίτερα θετική. Το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού (Χώρα), καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού το 2005 και παραμένει κλειστό από τότε, ενώ τα εκθέματα έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα. Έτσι, το νησί έχει πλέον μείνει χωρίς μουσείο, για αρκετά χρόνια. Το σχέδιό μας περιλαμβανόταν σε ένα μεγάλο άρθρο μιας σημαντικής εφημερίδας των Κυθήρων φέτος το καλοκαίρι, έτσι πολλοί ντόπιοι πλέον το γνωρίζουν. Επίσης, έχουμε παρουσιάσει ένα έγγραφο πλάνο στο δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος είχαν θετική ανταπόκριση.

Έχετε κυθήριες ρίζες, αλλά ζείτε εκτός Ελλάδος. Τι πιστεύετε ότι θα περιμένουν από το μουσείο οι Κυθήριοι της διασποράς. Πώς αντιδρούν στην ιδέα ενός νέου μουσείου στο νησί;

Πιστεύω ότι θα είναι πάρα πολύ περήφανοι. Δεν είναι απλά ένα μουσείο˙ είναι ένα νέο κόσμημα που θα προστεθεί στην ήδη σπουδαία σειρά αξιοθέατων που διαθέτει το νησί. Ζω στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες συλλογές εκπληκτικών μουσείων στον κόσμο, έτσι γνωρίζω ποια είναι η διαφορά που μπορεί να κάνει ένα μουσείο στην εικόνα μας για ένα τόπο. Είμαστε πολύ φιλόδοξοι στα σχέδιά μας να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ιδιαίτερο μουσειακό συγκρότημα, κάτι που εμπνέει τους ανθρώπους να επισκεφτούν το νησί.

Με ποιο τρόπο μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί σας για να βοηθήσει την προσπάθεια αυτή ή να προσφέρει κάποιες ιδέες;

Ήδη έχουμε ανεβάσει έναν ιστότοπο στο διαδίκτυο: www.kythera-aphrodite-museum.com, όπου υπάρχουν λεπτομέρειες επικοινωνίας. Ο πιο γρήγορος τρόπος για κάποιον που ενδιαφέρεται είναι απλά να στείλει ένα e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής του μουσείου;

Έχουμε ζητήσει από τα καλύτερα συνεργεία κτισίματος στο νησί να κρατήσουν ελεύθερη την περίοδο από το καλοκαίρι του 2014 έως τα μέσα του 2015, ώστε να κτιστεί το μουσείο. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά μέχρι στιγμής όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

Η μετανάστευση είναι συνυφασμένη με τη νεότερη ιστορία των Κυθήρων. Το νέο μουσείο αποτελεί έμπνευση του James Prineas, ενός δραστήριου ανθρώπου, με κυθήριες ρίζες, που ζει στο εξωτερικό

 


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.