Σύνδεση

Σύνδεση

Στιγμιότυπο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821Στις 11 Μαρτίου 1822, έπειτα από προτροπή του Σαμιώτη Λυκούργου Λογοθέτη και του Χιώτη Χατζή Μπουρνιά, ξεσπά η Επανάσταση στη Χίο.

 

Περίπου 2.500 Σαμιώτες υπό το Λυκούργο Λογοθέτη και 150 Χιώτες που βρίσκονταν στη Σάμο υπό τον Χατζή Μπουρνιά αποβιβάζονται στη Χίο και πείθουν τους κατοίκους να κηρύξουν την Επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Παρά την ελλιπή προετοιμασία, οι Χιώτες δέχονται πρόθυμα να επαναστατήσουν και κινούνται εναντίον της τουρκικής φρουράς του νησιού, η οποία κλείνεται εντός του κάστρου και πολιορκείται.

Στις 30 Μαρτίου 1822 ο τουρκικός στόλος καταπλέει στο νησί αποβιβάζοντας ισχυρές δυνάμεις, οι οποίες σκότωσαν 30.000 κατοίκους και εξανδραπόδισαν άλλους 40.000. Η Σφαγή της Χίου κινητοποίησε και συγκίνησε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, η οποία ενδιαφέρθηκε για την Ελληνική Επανάσταση.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Ο Εκδοτικός Οίκος Historical Quest σε αριθμούς

Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.