Σύνδεση

Σύνδεση

37η Γιορτή Βιβλίου, Ωδείο Αθηνών

Στην καρδιά της πόλης, στο περιστύλιο του εμβληματικού κτιρίου του Ωδείου Αθηνών, διοργανώνεται εφέτος η 37η Γιορτή Βιβλίου η οποία θα διαρκέσει ως τις 15 Ιουνίου. Η Γιορτή Βιβλίου του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών (ΣΕΒΑ) διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1978 στο Άλσος Κηφισιάς. Καθιερώθηκε ως ετήσια εκδήλωση και κατά καιρούς μεταφέρθηκε σε άλλα σημεία, για πολλά χρόνια στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου.

Η εφετινή 37η Γιορτή Βιβλίου περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις για μεγάλους και παιδιά, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις για τα κόμικ, το αστυνομικό μυθιστόρημα και την Αθήνα, τα πνευματικά δικαιώματα και τις βάσεις δεδομένων βιβλίων, μουσικοπαιχνίδια και αφηγήσεις, θεατρικά παιχνίδια, διαγωνισμούς σκάκι, παιδικά εργαστήρια και άλλα.

«Τι μπορεί να καταφέρει σε αυτόν τον κόσμο ένας διαυγής άνθρωπος? Φέροντας μέσα του μιαν απαίτηση χωρίς αβρότητες.» 'Ακολουθεί αναδημοσίευση μέρος του κειμένου του Τηλέμαχου Ανδριανόπουλου από το άρθρο του 'IN SITU ΩΔΗ' στο ηλεκτρονικό περιοδικό archisearch.gr.

"Το Ωδείο Αθηνών, το μοναδικό υλοποιημένο κτίριο του διαγωνισμού του 1959 για το Πνευματικό Κέντρο διεκδικεί επίσης τη μοναδικότητα ανάμεσα στα δημόσια κτίρια της πόλης: είναι ένα αριστούργημα ανυπολόγιστης δύναμης και ευαισθησίας, το μόνο πρόσφατο, αυτής της κλίμακας στην Αθήνα. Το πρόγραμμα προέβλεπε τη δημιουργία Κρατικού Θεάτρου, κτιρίου Συναυλιών Χοροδράματος και Συνεδρίων, υπαίθριο Θέατρο, Βιβλιοθήκη, Μουσείο και Πινακοθήκη, κτίριο Επιστημονικών Οργανισμών, μεγάλη Πλατεία προς τη Λεωφόρο Β. Σοφίας, Ξενοδοχείο επί της οδού Ρηγίλλης και το Ωδείο Αθηνών. Ο διαγωνισμός του Πνευματικού Κέντρου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τον πνευματικό κόσμο της εποχής, τόσο ως διαδικασία και κυρίως ως αποτέλεσμα: ως συγκεκριμένη πολεοδομική και αρχιτεκτονική πρόταση. Η ταυτόχρονη εμμονή του Δεσποτόπουλου, μεταφοράς του κτιρίου του Βυζαντινού Μουσείου σε άλλη θέση, ώστε να υποτάσσεται στο σύνολο, ίσως ήταν η πέτρα του σκανδάλου σε μια προκλητική αλλά δεξιοτεχνική σύνθεση που διαπνέεται από μία κλασσική απλότητα, και από τον πλέον ρηξικέλευθο μοντερνισμό. Η πρόταση κρίθηκε στο σύνολό της και με ηχηρό τρόπο, ως απορριπτέα. Το αιχμηρό σχόλιο που αποδίδεται στον Delacroix σχετικά με τις κρίσεις του έργου του Μanet από τους συγχρόνους του θα μπορούσε εδώ να επαναληφθεί για τον Δεσποτόπουλο: «...συγκεντρώνει όλες τις ποιότητες που είναι απαραίτητες προκειμένου να απορριφθεί ομόφωνα από όλους τους κριτές του κόσμου.» Αν παρακάμπτοντας προσωρινά το πολεοδομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντασσόταν το κτίριο του Ωδείου, επικεντρωθεί κανείς στο να ανασύρει υλοποιημένα σημάδια αυτών των ποιοτήτων διαπερνώντας το μοναδικό και τελικά απομονωμένο αυτό κτίριο, μία πρωτόγνωρη χωρική ένταση αναδύεται αυτόκλητη." 

Διάρκεια έκθεσης: 4 ως τις 15 Ιουνίου

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη 6:00 μ.μ. - 10:00 μ.μ., Παρασκευή & Σάββατο 6:00 μ.μ. - 10:30 μ.μ., Κυριακή 11:00 π.μ. - 2:30 μ.μ. και 6:00 μ.μ. - 10:00 μ.μ.

Για τους επισκέπτες που θα κατέβουν στο κέντρο με τα αυτοκίνητά τους υπάρχει προσφορά για πάρκινγκ από το Polis Park (Ριζάρη και Βασ. Κωνσταντίνου), στο ένα ευρώ ανά ώρα.

Τετάρτη 4/6

19.00 Εγκαίνια της έκθεσης από τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Θα ακολουθήσει συναυλία από τη Σχολή Τρομπέτας του Ωδείου Αθηνών.
20.00 Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Δρόμοι από ψέματα κι αλήθειες» (εκδ. ΑΛΔΕ) της 18χρονης Τζωρτζίνας Κουλιέρη. Ομιλητής: Θανάσης Χειμωνάς (συγγραφέας), διαβάζει η ηθοποιός Χάρις Συμεωνίδου, συντονίζει ο Αλέξανδρος Δεσύλλας (εκδότης).

Πέμπτη 5/6

18.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Κινέζικη βοτανοθεραπεία» (εκδ. Etra) του Αλέξανδρου Τηλικίδη.

Παρασκευή 6/6

19.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Μη μ' αφήσεις να χαθώ» (εκδ. Καστανιώτη) του Παύλου Κάγιου.

Σάββατο 7/6

19.30 Εκδήλωση για παιδιά με αφορμή τη σειρά βιβλίων των εκδόσεων Μεταίχμιο «Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ» του Γίργκεν Μπανσέρους.
20.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Ο δρόμος της αυτοκράτειρας» (εκδ. Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής) από τη μεταφράστρια Άσπα Ανωγιάτη.

Κυριακή 8/6

11.30 «Κύλησε ένα ρεβίθι κι άρχισε το παραμύθι», παράσταση αφήγησης λαϊκών παραμυθιών με την αφηγήτρια Μαρία Παπανικολάου και συνοδεία μουσικής με τον Δημήτρη Μικιό στη φλογέρα.
18.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Τάκης Τεταρτάκης και οι φίλοι του» (εκδ. Fagotto Books) από τη συγγραφέα Κατερίνα Βασδέκη. Θα ακολουθήσουν μουσικοπαιχνίδια με τον Τάκη Τεταρτάκη και τους φίλους του (απευθύνεται σε παιδιά 3-7 ετών).
20.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Το ημερολόγιο ενός ανέργου - 155+1 Αληθινές ιστορίες» (εκδ. Καστανιώτη) που επιμελήθηκε ο Χριστόφορος Κάσδαγλης.

Τρίτη 10/6

19.00 Παρουσίαση του βιβλίου «Η Ατελέσφορη Επιστήμη, Εμμονές και Αδιέξοδα της Κυρίαρχης Οικονομικής Θεωρίας» (εκδ. Ευρασία) του Κώστα Μελά. Ανοιχτή συζήτηση για τα Οικονομικά ως Επιστήμη με τους: Κωνσταντίνο Τσουκαλά, Ομότιμο Καθηγητή Κοινωνιολογίας, Γιάνη Βαρουφάκη, Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας, Κώστα Μελά, Καθηγητή Οικονομικών. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης. Στην Αίθουσα Ωδείου Αθηνών «Άρης Γαρουφαλής».
19.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Μικροί μάγειρες στη μικρή οθόνη» (εκδ. Νήσος) της Δήμητρας Μακρυνιώτη. Θα μιλήσουν: Νέλλυ Ασκούνη (Παν/μιο Αθηνών), Κύρκος Δοξιάδης (Παν/μιο Αθηνών), Γεράσιμος Κουζέλης (Παν/μιο Αθηνών), Βασίλης Τσελφές (Παν/μιο Αθηνών). Συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.
20.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Το βιβλίο της Κατερίνας» (εκδ. Πατάκη) του Αύγουστου Κορτώ.

Τετάρτη 11/6

18.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Πικρό μέλι στα χείλη» της Μαρίας Κακαβογιάννη. Θα μιλήσουν: η δικηγόρος-συγγραφέας Ιωάννα Κολλινιάτη, ο τέως δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Αττικής Βασίλης Γιαννακόπουλος. Η ηθοποιός Μάνια Σπάθη θα διαβάσει αποσπάσματα και θα συντονίσει την παρουσίαση.

Πέμπτη 12/6

18.30 «ASTERIX εναντίον ΚΑΙΣΑΡΑ - Μονομαχία στην Σκακιέρα» Έξι σκακιέρες περιμένουν τους μονομάχους να λύσουν τις διαφορές τους, εκδήλωση για παιδιά έως 14 ετών. (Οργάνωση: εκδ. ΜΑΜΟΥΘ COMIX)
19.30 «Η Αθήνα μέσα από το αστυνομικό μυθιστόρημα» Συντονιστής: Κώστας Καλφόπουλος, ομιλητές: Ανδρέας Αποστολίδης, Θανάσης Μήνας
20.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Η Ενδέκατη Ώρα» (εκδ. Athens Voice Books) της Σώτης Τριανταφύλλου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αντιγόνη Λυμπεράκη (καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο και αντιπρόεδρος της Δράσης), ο Αρίστος Δοξιάδης (εταίρος στο Openfund, οικονομολόγος και συγγραφέας) και η συγγραφέας. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και η συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου στο περίπτερο της Athens Voice.

Παρασκευή 13/6

18.30 «Φύσηξε... και οι σελίδες των βιβλίων μας ανακατεύτηκαν» Εργαστήρι για παιδιά του δημοτικού.
19.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Γλυκοζαχαρούληδες, το πνεύμα των γενεθλίων» από τη συγγραφέα και ηθοποιό Τζένη Παπαδημάτου και τις ηθοποιούς Ελένη Καρβέλη και Κατερίνα Χολή από τη θεατρική ομάδα «teatro-theama». Τα παιδιά θα παίξουν θεατρικό παιχνίδι και θα τραγουδήσουν μαζί με τις ηθοποιούς τα τραγούδια της θεατρικής παράστασης, σε μουσική Διονύση Σχοινά.
20.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Ο πρίγκιπας των αγκαθιών» (εκδ. Χρυσαλλίδα) του Mark Lawrence από τον μεταφραστή του βιβλίου Ηλία Χουντάλα.

Σάββατο 14/6

18.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Πρόσωπα της απομάγευσης, 38 συνεντεύξεις για την κρίση και το μέλλον» (εκδ. Οκτώ) από το συγγραφέα του βιβλίου Τάσο Τσακίρογλου.
19.30 «Το ελληνικό σύμπτωμα» (εκδ. Νήσος) Θα μιλήσουν: Μαρία Κακογιάννη, Αγγελική Τόμπρου, Καμίγ Λουίς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
20.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Νίκη» (εκδ. Πατάκη) του Χρήστου Χωμενίδη. Ο συγγραφέας θα μιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.
21.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Η γυναίκα του Θεού» (εκδ. Καστανιώτη) της Αμάντας Μιχαλοπούλου.

Κυριακή 15/6

11.30 Παρουσίαση του νεανικού βιβλίου «Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας» (εκδ. Καστανιώτη) της Χρύσας Σπυροπούλου.
12.30 Η συγγραφέας και αρχαιολόγος Κατερίνα Σέρβη θα παρουσιάσει το καινούριο βιβλίο της «Αρχαιολόγος από κούνια» (εκδ. Πατάκη)
18.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Μουσικές Βιταμίνες» (εκδ. Fagotto Books) από το συγγραφέα και τσελίστα Ηλία Σακαλάκ.
19.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Δυο φορές άνοιξη» (εκδ. Πατάκη) του Μάνου Κοντολέων. Ο συγγραφέας θα μιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

Πηγή: www.lifo.gr www.tovima.gr


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.