Σύνδεση

Σύνδεση

Γεώργιος Α΄

Η Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» & ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος παρουσιάζουν την Ομαδική Ιστορική Εικαστική έκθεση ζωγραφικής/γλυπτικής/φωτογραφίας «Γεώργιος Α΄»

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τον θάνατο του Γεωργίου Α΄ εγκαινιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ομαδική εικαστική έκθεση σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών με θέμα το ιστορικό αποτύπωμα του μακροβιότερου βασιλιά της νεότερης Ελλάδας.

Για την έκθεση αναφέρει ο Νίκος Βατόπουλος:

«Ο Γεώργιος Α' ήταν ένας από τους μακροβιότερους μονάρχες στην Ευρώπη. Υπήρξε ανώτατος άρχων στην Ελλάδα επί 50 έτη. Ενθρονίστηκε το 1863 και δολοφονήθηκε (στη Θεσσαλονίκη) το 1913. Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο ενός ηγέτη, για τον οποίον οι σύγχρονοι Έλληνες γνωρίζουν ελάχιστα. Επικρατεί ένα καθεστώς σύγχυσης, παρανόησης ή αδιαφορίας. Ανεξάρτητα από την πολιτική, ιδεολογική ή συναισθηματική σχέση που μπορεί να έχει κανείς με την συμβολή του Γεωργίου Α΄ στην ανάπτυξη της Ελλάδας, είναι γεγονός ότι στη διάρκεια της βασιλείας του η χώρα άλλαξε σημαντικά, χάρη στα μεγάλα έργα υποδομής επί Χαριλάου Τρικούπη, στον υπερδιπλασιασμό της πρωτεύουσας, στον ατυχή πόλεμο του 1897, στην αλλαγή του διεθνούς γεωστρατηγικού πλαισίου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας και την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εν τέλει στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους.

Καθώς η ελληνική κοινωνία προχωράει, ολοένα και πιο άμεσο είναι το αίτημα για εθνική αυτογνωσία μέσα από την διαδικασία της κατανόησης και της προβολής μισο-φωτισμένων ιστορικών περιοχών ή προσώπων.

Θεωρήσαμε ότι μία ομαδική, εικαστική έκθεση με θέμα το πρόσωπο του Γεωργίου Α', ο οποίος συνδεόταν με τους λοιπούς ευρωπαϊκούς οίκους, θα είναι μία αφορμή για να ανελκύσουμε μία μορφή ιστορικά νωπή ακόμη, αλλά θαμπή στη μνήμη, με σκοπό να την αποδώσουμε με όποιον τρόπο ταιριάζει σε κάθε δημιουργό μέσα από μία πλατειά αισθητική πλατφόρμα και μία ελευθερία έκφρασης.

Ο Γεώργιος Α' προσφέρθηκε, έτσι, ως μία άσκηση πατριδογνωσίας, ιστορικής ερμηνείας, στοχασμού ή σαρκασμού, σάτιρας ή ακαδημαϊσμού.

Επιδιώκουμε, η ομαδική αυτή έκθεση να γίνει μία αφορμή επανατοποθέτησής μας πάνω στο ίδιο μας το παρελθόν με όποια διάθεση επιλέξουμε και με όποια τεχνική εξυπηρετεί αυτή την διαδικασία. Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από ιστορικά πρόσωπα τα οποία έχουν περάσει στη συλλογική μνήμη και το υποσυνείδητο μέσα από τα αλλεπάλληλα θραύσματα της εικόνας τους, που αναπαράγεται είτε θριαμβικά και συμβολικά είτε σατιρικά και σκωπτικά. Στη Βρετανία, οι μορφές της Ελισάβετ Α', της Βικτωρίας, του Τσώρτσιλ, της Θάτσερ, στη Γαλλία της Ζαν ντ' Αρκ, του Ναπολέοντα, του Ντε Γκωλ, του Μιτεράν, στη Γερμανία του Μπίσμαρκ ή του Χίτλερ, στη Ρωσία του Τσάρου, του Λένιν και του Στάλιν, έχουν περάσει στο λαϊκό υποσυνείδητο και χάρη στο πλήθος και την ποικιλία της αναπαραγωγής τους.

Η έκθεση για τον Γεώργιο Α' είναι ένα πείραμα εικαστικής δημιουργίας με υλικά από την ιστορία, τη λαϊκή παράδοση, το διεθνές κάδρο και την προσωπική αισθητική και ιδεολογική παλέτα του κάθε δημιουργού. Ζητούμενο είναι η παραγωγή μίας νέας ενότητας έργων με κύριο γνώμονα την ποικιλία και την ελευθερία της έκφρασης.»

Συμμετέχουν:

Δημήτρης Αναστασίου, Εύα Αποστολάτου, Ερμιόνη Αρνίδου, Ειρήνη Βογιατζή, Διονύσης Γαβρίλης, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Παναγιώτα Θεοφιλοπούλου, Μάρκος Καμπάνης, Ιωάννα Καφίδα, Σπύρος Κολυβάς, Δημήτρης Κρέτσης, Έλενα Λακιώτη, Βασίλης Λιαούρης, Αγγελική Μαλίκη, Νικόλαος-Νταμόν Παπαδημητρίου, Κατερίνα Πέτρουλα, Θανάσης Ραχούτης, Αντώνης Σμυρνιός, Νίκος Τριανταφύλλου/Δημήτρης Γράνης & ο Αντώνης Τσακίρης.

Το έργο της φωτογραφίας είναι του Αντώνη Τσακίρη

Τοποθεσία: Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5, Μασσαλίας και Καπλανών 5, Αθήνα

Ημερομηνία: Εγκαίνια Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013, στις 20.00
Διάρκεια έως 12 Δεκεμβρίου 2013

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 17:00 – 21:00
Σάββατο & Κυριακή: 11:00 έως 16:00 (Δευτέρα: κλειστά) και κάθε άλλη ημέρα & ώρα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Πληροφορίες: Τηλ.: 210-3390946, 6944-327211
www.Kaplanon5.gr


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.