Ο εκδ. οίκος HISTORICAL QUEST σας προσκαλεί στην παρουσίαση των βιβλίων "Οδυσσέα Ανδρούτσου-Επιστολογραφία" & "Τα Παραλειπόμενα του 1821" του Γιώργου Πύργαρη (Τετάρτη 23.03.2022, ώρα 19.00, cafe-bar Αθηναίων Πολιτεία, Ακάμαντος 1 & Αποστόλου Παύλου 33, Θησείο, Αθήνα). Ομιλητές: Γιώργος Πύργαρης Συγγραφέας/Ιστορικός Ερευνητής, Γιάννης Χρονόπουλος, Διευθυντής εκδ. οίκου HISTORICAL QUEST/Ιστορικός
[Απόσπασμα από το βιβλίο "Τα Παραλειπόμενα του 1821", Γιώργος Πύργαρης]
[...] Την ίδια εκείνη εποχή, ο Τρελώνη που πια ήταν μαζί με τον Ανδρούτσο, είχε πάρει από τον Στάνχοπ ένα αντίγραφο του Συντάγματος που είχε γράψει ο Άγγλος φιλόσοφος Τζέρεμι Μπένθαμ, για την Ελλάδα. Βασιζόταν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας και ήταν «...θαυμαστά προσαρμοσμένο...» καθώς λέει ο Τρελώνη, στην τότε πολιτική κατάσταση της Ελλάδας. Το Σύνταγμα του Μπένθαμ το είχε εξηγήσει στον Ανδρούτσο και εκείνος είχε συμφωνήσει. Μιλάμε φυσικά για ένα Σύνταγμα τοπικών ομοσπονδιών, όπου θα έδενε αρκετά με το παραδοσιακό ελληνικό σύστημα των Κοινών. Η κεντρική κυβέρνηση θα ασκούσε απλά εποπτικό ρόλο ανάμεσα σε αυτές τις τοπικές ομοσπονδίες. Φυσικά δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός, πως το ομοσπονδιακό σύστημα της Ελβετίας το είχε δημιουργήσει ο Καποδίστριας. Παρατηρούμε πως ενώ ο Κολοκοτρώνης στην Πελοπόννησο είχε παγιδευτεί σε έναν εμφύλιο φατριών, ο Οδυσσέας στη Στερεά προσπαθούσε να διευρύνει τους ορίζοντες, να συμμαχήσει με αγνούς ξένους και να βρει το πολιτικό σύστημα που θα άρμοζε καλύτερα στην ελληνική πραγματικότητα. Επιπλέον, αλληλογραφούσε με τον Αδαμάντιο Κοραή, τον Νεόφυτο Βάμβα και άλλους διαπρεπείς Έλληνες και τους παρότρυνε να έρθουν στην Ελλάδα για να δώσουν τα φώτα τους.
Ο Στάνχοπ λοιπόν, ο Οδυσσέας και ο Βύρωνας έχουν αποφασίσει Συνέλευση στα Σάλωνα. Υπάρχει και μια άλλη συμφωνία. Μετά από τη Συνέλευση, να μεταβεί ο Βύρωνας στην Αθήνα που τόσο αγαπούσε και να σταθεί στην Ακρόπολη. Από εκεί, μακριά από τον Μαυροκορδάτο, τους κυβερνητικούς και όλους όσους τον πολιορκούσαν καθημερινά στο Μεσολόγγι, θα διαχειριζόταν εν ηρεμία το δάνειο έτσι ώστε να πάει στα πιο κατάλληλα για το καλό της Ελλάδας χέρια. Ο Οδυσσέας είχε συμφωνήσει να παραδώσει την Ακρόπολη στον Βύρωνα, αρκεί να μην την παραδώσει στην ελληνική κυβέρνηση με τη σύνθεση που έχει τώρα.
Κι ενώ όλα δείχνουν πως ο Οδυσσέας θα βγει με τη βοήθεια του Βύρωνα και του Στάνχοπ νικητής από αυτόν τον εμφύλιο, και πως ο Μαυροκορδάτος αν δεν αποκλεισθεί πλήρως από το πολιτικό σκηνικό τουλάχιστον θα περιορισθεί, και ο παραγκωνισμένος και έντιμος Υψηλάντης θα αναβαθμιστεί και πολύ πιθανόν να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης, ενώ όλα δείχνουν λοιπόν πως θα σταματήσει επιτέλους το ανήλεο κυνήγι απέναντι στον Οδυσσέα και στον Κολοκοτρώνη και η Ελλάδα θα μπει σε μια νέα περίοδο ενότητας, τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, θα φέρουν πολύ σύντομα τα πάνω κάτω. [...] Αποκτήστε εύκολα και γρήγορα το βιβλίο από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο μας.