Σύνδεση

Σύνδεση

Στην πρεμιέρα της Δευτέρας, πλην της γυρισμένης και στη Σαντορίνη ταινίας έναρξης «Love Story στο Πεκίνο» (στη φωτoγραφία, η πρωταγωνίστρια Τονγκ Λιγιά και ο σκηνοθέτης Τσεν Σιτσένγκ), παρουσιάστηκε και μια σειρά πρωτοβουλιών που συμφωνήθηκαν μεταξύ ελληνικής και κινεζικής πλευράς για την προώθηση της συνεργασίας τους σε θέματα κινηματογράφου.

Αρωμα μακρινής Ανατολής τη Δευτέρα το βράδυ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας χάρη στην παρουσία της κινεζικής αποστολής, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινεζικού Κινηματογράφου που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Γκάζι. Οπως όμως ανακοινώθηκε και στη σχετική συνέντευξη Τύπου, η παρουσία των Κινέζων εκπροσώπων δεν συνδέεται μόνο με τις καθεαυτό κινηματογραφικές εκδηλώσεις αλλά και με μια πρώτη συμφωνία η οποία επετεύχθη και προβλέπει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του κινηματογράφου.

Τόσο η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αντζελα Γκερέκου, από ελληνικής πλευράς, όσο και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τμήματος Κινηματογραφίας της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Λουάν Γκουότζι επιβεβαίωσαν μια συμφωνία επτά κύριων σημείων, η οποία θα μελετηθεί στο προσεχές διάστημα προκειμένου να έχουμε σύντομα και υπογραφές.

Εν συντομία, τα συμφωνηθέντα περιλαμβάνουν ανταλλαγή προγραμμάτων ταινιών, ενίσχυση της διανομής των ελληνικών ταινιών και ειδικά των βραβευμένων στην Κίνα (ήδη εξασφαλίστηκε η διανομή της «Μικράς Αγγλίας» του Παντελή Βούλγαρη), συνεργασία σε τηλεοπτικές παραγωγές, καθώς και δημιουργία θεσμικού πλαισίου μεταξύ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και των αντίστοιχων του Πεκίνου, της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ. Συμφωνήθηκε επίσης να προωθηθούν δράσεις για τη δημιουργική επικοινωνία μεταξύ μεγάλων κινηματογραφικών φεστιβάλ των δύο χωρών, όπως εκείνων της Θεσσαλονίκης και της Σαγκάης, ενώ του χρόνου οι ρόλοι θα αντιστραφούν, με την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου να φιλοξενείται στο Πεκίνο.

Γιατί όμως τώρα αυτή η πρωτοβουλία; Οπως μας εξήγησε ο κ. Γκουότζι, «το σινεμά αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας κάθε χώρας. Αντανακλά την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ζωές των ανθρώπων της και γι' αυτό μπορεί να βοηθήσει τις δύο χώρες μας να έρθουν πιο κοντά και να ενισχύσουν τους δεσμούς φιλίας τους. Η πρόταση συνεργασίας ήταν δική μας, όμως καλωσορίστηκε εγκάρδια και από την ελληνική πλευρά».

Πηγή: www.kathimerini.gr


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.