Στις 19 Μαΐου 1935 πεθαίνει σε αυτοκινητικό δυστύχημα ο Βρετανός αρχαιολόγος, στρατιωτικός και συγγραφέας Τόμας Έντουαρτ Λόρενς, γνωστός με το προσωνύμιο Λόρενς της Αραβίας.
Αρχικά συμμετείχε σε διάφορες αρχαιολογικές ομάδες πραγματοποιώντας ανασκαφές στην Γαλλία, τη Συρία, τη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο.
Όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Λόρενς κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό και υπηρέτησε στη Μέση Ανατολή, ως επικεφαλής Αράβων πολεμώντας κατά των Τούρκων.
Δυσανασχέτησε έντονα κατά τη διάρκεια των εργασιών της διάσκεψης των Βερσαλλιών, οπότε και διαπίστωσε πως οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν επρόκειτο να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στον αραβικό λαό.
Παράλληλα, την ίδια περίοδο ο Λόρενς ξεκινά τη συγγραφή του έργου του με τίτλο «Οι επτά στύλοι της σοφίας» (1926), στο οποίο περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την εκστρατεία στην Αραβία.
Αξίζει να σημειωθεί πως το αρχικό χειρόγραφο του έργου χάθηκε και ο Λόρενς το έγραψε εξολοκλήρου από την αρχή έπειτα από παρότρυνση του Σο.
Το 1927 εκδόθηκε μια περιληπτική έκδοση του έργου υπό τον τίτλο «Επανάσταση στην Έρημο». Στη δεύτερη αυτή έκδοση οφείλει κατά κύριο λόγο ο Λόρενς τη φήμη του.
Η φήμη του τον ανάγκασε να καταταγεί με το όνομα Ρος στη βρετανική αεροπορία το 1922 – 1923. Τη θέση του αυτή την απώλεσε όταν μαθεύτηκε το πραγματικό του όνομα.
Επίσης, μετέφρασε την Οδύσσεια (1932). Οι επιστολές του (1938 και 1964) και το έργο «Ανατολική συνάθροιση» (1939) εκδόθηκαν μετά το θάνατό του με επιμέλεια του αδερφού του.
Πέθανε στις 19 Μαΐου 1935 όταν η μοτοσικλέτα του συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο ενός αξιωματικού του βρετανικού ναυτικού. Θανάσιμα τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.
(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)