Σύνδεση

Σύνδεση

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα (1928 - 1967)Στις 14 Μαΐου 1928 γεννιέται ο Αργεντινός γιατρός, πολιτικός, διανοούμενος και αγωνιστής διεθνών επαναστατικών κινημάτων Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, όπου σπούδασε ιατρική.

Στη διαμόρφωση της πολιτικής του ιδεολογίας και σκέψης άσκησε σημαντική επιρροή ο πατέρας του, ο οποίος ήταν σφοδρός πολέμιος του καθεστώτος Περόν στην Αργεντινή.

Μαζί με το φίλο του Αλμπέρτο Γράναδος ταξίδεψαν στο Περού, όπου μελέτησαν τη νόσο του Χάνσεν (λέπρα) και εργάστηκαν εθελοντικά σε ένα λεπροκομείο. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ταξιδεύοντας πάνω σε μία μοτοσυκλέτα και παρατηρώντας τα προβλήματα των χωρών αυτών.

Η επιστροφή του στην Αργεντινή, συνδυάστηκε με την ενεργό του δράση ως μέλος του μαρξιστικού κινήματος κατά του καθεστώτος Περόν. Η δράση του αυτή θα οδηγήσει στη δίωξή του από το καθεστώς Περόν που θα τον οδηγήσει στη φυγή του από τη χώρα.

Ο Γκεβάρα αρχικά κατέφυγε στη Βολιβία και ακολούθως στη Γουατεμάλα, όπου συνέβαλε στην ανατροπή του Προέδρου της χώρας Χακόμπο Αρμπένς Γκουσμάν.

Το 1954 θα φθάσει στο Μεξικό. Εκεί θα γνωριστεί με τα αδέρφια Ραούλ και Φιντέλ Κάστρο, όπου βρίσκονταν εξόριστοι από την Κούβα για πολιτικούς λόγους.

Το 1956 ο Γκεβάρα μετέβη στην Κούβα και συνεργαζόμενος με το Φιντέλ Κάστρο αγωνίστηκε για την πτώση του καθεστώτος του δικτάτορα Μπατίστα.

Το 1959, μετά την πτώση του καθεστώτος, ανέλαβε τη διεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας και την περίοδο 1961-1965 ανέλαβε το Υπουργείο Βιομηχανίας. Εγκατέλειψε τη θέση του για να αφιερωθεί στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού.

Παράλληλα, αφού διαφώνησε ως ένα βαθμό με την πολιτική του Φιντέλ Κάστρο, ταξίδεψε στο Κογκό και τη Βολιβία συμμετέχοντας στους ανταρτοπολέμους των κρατών αυτών. Στη Βολιβία θα τραυματιστεί και θα συλληφθεί.

Εκτελέστηκε στις 9 Οκτωβρίου 1967.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Κούβα είχε συγγράψει το έργο «Ο πόλεμος των ανταρτών», που αποτελεί ένα ημερολόγιο γεγονότων και δοκιμίων για τον ανταρτοπόλεμο.

Μετά το θάνατό του, η μορφή του Τσε Γκεβάρα ταυτίστηκε με τη μορφή του ασυμβίβαστου επαναστάτη, του πιστού και συνεπούς ιδεολόγου και του διεθνούς ανθρωπιστή.

Η προσωπικότητά του αποτέλεσε και αποτελεί ως τις μέρες μας σύμβολο των νεανικών εξεγέρσεων, όπως ο Μάης του '68.

Τον Ιούλιο του 1997 εντοπίστηκαν στη Βολιβία τα οστά του ίδιου και αρκετών συναγωνιστών του και μεταφέρθηκαν στην Κούβα, όπου αφού εκτέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα τάφηκαν στη Σάντα Κλάρα.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.