Σύνδεση

Σύνδεση

Δυτική ΘράκηΣτις 14 Μαΐου 1920 ο ελληνικός στρατός αναλαμβάνει τη διοίκηση της Δυτικής Θράκης εξ' ονόματος των Συμμάχων, αντικαθιστώντας τα γαλλικά στρατεύματα.

Μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 – 1913, τη Δυτική Θράκη είχαν καταλάβει οι Βούλγαροι, ενώ η Ανατολική παρέμενε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (Η Βόρεια Θράκη, γνωστή ως Ανατολική Ρωμυλία προσαρτήθηκε με απόφαση της Βουλγαρίας το 1886 με την συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων).

Την ολοκλήρωση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ακολούθησε η υπογραφή της Συνθήκης του Νεϊγύ (1919) μεταξύ της Βουλγαρίας και των Συμμάχων στους οποίους παραχωρούσε τα εδάφη της Δυτικής Θράκης.

Αρχικά τη διοίκηση της Δυτικής Θράκης είχαν αναλάβει τα γαλλικά στρατεύματα, ωστόσο αυτά αντικαταστάθηκαν στη συνέχεια από τα ελληνικά. Στις 10 Αυγούστου 1920 υπογράφηκε η Συνθήκη των Σεβρών με την οποία η Ελλάδα προσαρτούσε τόσο τη Δυτική όσο και την Ανατολική Θράκη.

Με τη Μικρασιατική Καταστροφή η Ελλάδα απώλεσε την Ανατολική Θράκη, διατηρώντας μόνον τη Δυτική.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.