Σύνδεση

Σύνδεση

Λουδοβίκος ΙΓ' (1601 - 1643)Στις 14 Μαΐου 1643 πεθαίνει ο Βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΓ'.

Ήταν γιος του Ερρίκου Δ' των Βουρβόνων και της Μαρίας των Μεδίκων. Μετά το θάνατο του πατέρα του, ανακηρύχθηκε Βασιλιάς σε ηλικία 8 ετών με αντιβασίλισσα τη μητέρα του.

Διακρινόταν για την αναποφασιστικότητά του και την έντονη επιρροή που του ασκούσε η μητέρα του.

Το 1617 θα αφαιρέσει την εξουσία από τη μητέρα του και θα εμπιστευθεί τον Λιίν. Σταδιακά ο Λιίν θα παραμεριστεί εξαιτίας της ανόδου στην εξουσία του τέως Υπουργού της Μαρίας των Μεδίκων και πλέον Καρδινάλιου Ρισελιέ.

Από τη νέα του θέση ο Ρισελιέ φρόντισε να βελτιώσει τις σχέσεις του Λουδοβίκου ΙΓ' με τη μητέρα του. Παράλληλα, διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στη θαρραλέα εξωτερική πολιτική του Λουδοβίκου ΙΓ'.

Μετά το θάνατο του Ρισελιέ, ο Λουδοβίκος ΙΓ' κάλεσε τον Καρδινάλιο Ζιλ Μαζαρέν, για να αντικαταστήσει τον τεθνεώτα. Το 1638 ο Βασιλιάς θα αποκτήσει τον πολυπόθητο διάδοχο, τον μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΔ', γνωστό και ως Βασιλιά Ήλιο.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.