Σύνδεση

Σύνδεση

Χάιντς Γκουντέριαν (1888 - 1954)Στις 14 Μαΐου 1954 πεθαίνει ο Γερμανός στρατιωτικός Χάιντς Γκουντέριαν.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Πολέμου του Βερολίνου. Με το ξέσπασμα του Α' Παγκόσμιου Πολέμου υπηρέτησε στο γερμανικό στρατό ως αξιωματικός των διαβιβάσεων, σε διάφορες μονάδες και επιτελεία.

Το 1922 το ενδιαφέρον του μετακινείται προς τα άρματα μάχης και τις δυνατότητές τους. Μελετά τα πλεονεκτήματά τους και το 1929 εισηγείται στο γερμανικό
επιτελείο την συγκρότηση ανεξάρτητης μονάδας του είδους.

Η πρόταση του Γκουντέριαν έγινε αποδεκτή και έμελε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής και την εφαρμογή του περίφημου κεραυνοβόλου πολέμου (Blitzkrieg).

Με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Γκουντέριαν υπηρέτησε ως διοικητής του 19ου σώματος τεθωρακισμένων στην Πολωνία και στη δεύτερη ομάδα τεθωρακισμένων στη Γαλλία, στη Γιουγκοσλαβία και τη Ρωσία.

Οι αποτυχημένες επιχειρήσεις στη Ρωσία οδήγησαν στην ανάκλησή του με εντολή του Xίτλερ, ωστόσο το 1943 τοποθετήθηκε επιθεωρητής του σώματος τεθωρακισμένων και στη συνέχεια αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των γερμανικών δυνάμεων ξηράς.

Το Μάιο του 1945 αιχμαλωτίστηκε από τα συμμαχικά στρατεύματα. Αφέθηκε ελεύθερος και αποσύρθηκε στη Βαυαρία ως το τέλος της ζωής του.

Στο συγγραφικό τομέα, ο Γκουντέριαν υπήρξε συγγραφέας στρατιωτικών εγχειριδίων. Το 1951 εκδόθηκαν τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Αναμνήσεις ενός στρατιώτη».

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.