Σύνδεση

Σύνδεση

Γεώργιος Παπαδόπουλος (1919 - 1999)Στις 5 Μαΐου 1919 γεννιέται ο αξιωματικός και δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και κατά τη διάρκεια κατοχής συμμετείχε στα τάγματα ασφαλείας, την οργάνωση Μίδας 614 και την οργάνωση Χ.

Το 1944 θα διαφύγει στη Μέση Ανατολή, όπου θα ενταχθεί στην αντιδημοκρατική και αντικομουνιστική οργάνωση Ε.Ν.Α. (Ένωση Νέων Αξιωματικών).

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1945 θα συμμετάσχει στην συνένωση όλων των οργανώσεων στον Ι.Δ.Ε.Α. (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών). Για τη δράση του στον εμφύλιο πόλεμο θα του απονεμηθεί το χρυσό αριστείο ανδρείας.

Το 1959 τοποθετήθηκε στην Κ.Υ.Π. και υπήρξε από τους οργανωτές του σχεδίου «Περικλής», για τον περιορισμό του κόμματος της ΕΔΑ. Το 1965, ως διοικητής της 117ης Μοίρας Πυροβολικού, οργάνωσε το σαμποτάζ του Έβρου, αποδίδοντας την ευθύνη στους Κομουνιστές για να δικαιολογηθεί ο αυταρχισμός της αστυνομίας και οι δράσεις των παρακρατικών.

Το 1967 πρωτοστάτησε μαζί με τους Παττακό και Μακαρέζο στην ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Θα παραμείνει στην ηγεσία της Χούντας των Συνταγματαρχών έως το 1973, οπότε και ανατράπηκε από τον ταξίαρχο Δημήτρη Ιωαννίδη μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Με την παλινόρθωση της δημοκρατίας του επεβλήθη η θανατική ποινή, η οποία μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Πέθανε στις 27 Ιουνίου 1999.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.