Σύνδεση

Σύνδεση

Αγιογραφική αναπαράσταση της Οικουμενικής ΣυνόδουΣτις 5 Μαΐου 553 ξεκινά τις εργασίες της η Ε' Οικουμενική Σύνοδος που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ε' Οικουμενική Σύνοδος συγκλήθηκε από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α' και επικεφαλής της τέθηκε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ευτύχιος.

Το παρόν έδωσαν 165 αντιπρόσωποι, ωστόσο κανείς από αυτούς δεν προερχόταν από τη Δύση, καθότι οι δυτικοί επίσκοποι αποφάσισαν να μην παραστούν εξαιτίας κάποιων διαφωνιών ως προς το θέμα της Συνόδου.

Το μείζον ζήτημα για το οποίο συγκλήθηκε η Ε' Οικουμενική Σύνοδος ήταν το καταδικαστικό διάταγμα που εκδόθηκε με απόφαση του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α' περί των Τριών Κεφαλαίων, των έργων δηλαδή των νεστοριανών θεολόγων Θεόδωρου Μαψουεστίας, Θεοδώρητου Κύρου και Ίβα Εδέσσης.

Η Σύνοδος διήρκεσε ως τις 21 Ιουνίου 553 και έληξε με την επικύρωση της καταδίκης των Τριών Κεφαλαίων, καθώς και των προηγούμενων Οικουμενικών Συνόδων.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.