Σύνδεση

Σύνδεση

Τόμας Χένρι Χάξλεϊ (1825 - 1895)Στις 4 Μαΐου 1825 γεννιέται ο Άγγλος φυσιολόγος και φιλόσοφος Τόμας Χένρι Χάξλεϊ.

Υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της θεωρίας του Δαρβίνου περί της εξέλιξης των ειδών. Στις απόψεις αυτές ο Χάξλεϊ είχε καταλήξει και έπειτα από προσωπικές του μελέτες.

Οι έρευνές του έχουν συγκεντρωθεί σε 5 τόμους υπό τον τίτλο «Επιστημονικά Απομνημονεύματα» (1898 – 1903) και στους 9 τόμους υπό τον γενικό τίτλο «Δοκίμια» (1898).

Επίσης, ο Χάξλεϊ ήταν ο εισηγητής του όρου αγνωστικισμός, με τον οποίο νοούσε μια κριτική στάση, η οποία στηρίζεται στα αποτελέσματα των θετικών ερευνών αποκρούοντας κάθε οριστική διατύπωση σχετικά με την τελική φύση της πραγματικότητας.

Στο θρησκευτικό πεδίο, η στάση αυτή σήμαινε ότι δεν αποδέχεται θρησκευτικού είδους δοξασίες για το σύμπαν, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι δήλωνε άθεος.

Πέθανε στις 29 Ιουνίου 1895.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.