Σύνδεση

Σύνδεση

Κατσουσίκα Χοκουσάι (1760 - 1849)Στις 4 Μαΐου 1849 πεθαίνει ο Ιάπωνας ζωγράφος και χαράκτης Κατσουσίκα Χοκουσάι.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη χαρακτική και το 1778 εντάχθηκε στο εργαστήριο ζωγραφικής του Κατσουκάβα Σουνσό.

Μελέτησε ιδιαίτερα τη νοοτροπία των Σχολών Κάνο και Τόζα, ενώ παράλληλα επηρεάστηκε από τους Τόριι Κιγιονάγκα και Ουταμάρο.

Η πρώτη του καλλιτεχνική παραγωγή έγινε με την εικονογράφηση ενός μυθιστορήματος. Στη συνέχεια ακολούθησαν διάφορα σχέδια και εικονογραφήσεις άλλων βιβλίων.

Ως ο 1798 υπέγραφε τα έργα του με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Κατσουκάβα Σούνρο ή απλώς Σούνρο.

Ανάμεσα στα αριστουργήματά του συγκαταλέγονται οι πίνακες υπό το γενικό τίτλο «Οι 36 απόψεις του βουνού Φούτζι» (1834). Οι πίνακες του αυτοί διακρίνονται για την ξεχωριστή ζωγραφική τεχνική, την προοπτική σύνθεσης ευρωπαϊκής προέλευσης και την προσεκτική μελέτη του φωτός και του χρώματος που δημιουργούν μία νέα σχέση μεταξύ τοπίου και μορφής.

Εξίσου σημαντικά ήταν και τα έργα του: «Ο γύρος στους καταρράκτες όλων των επαρχιών» (1833) και «Οι εκατό απόψεις του βουνού Φούτζι» (1834) κ.ά..

Τα σχέδιά του συγκεντρώθηκαν και εκδόθηκαν σε μία σειρά τόμων υπό το γενικό τίτλο «Άφθονα σχέδια» (1814 – 1848).

Μεγάλο μέρος των έργων του φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη της Μελβούρνης.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.