Σύνδεση

Σύνδεση

Τζόζεφ Πούλιτζερ (184 - 1911)Στις 10 Απριλίου 1847 γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουγγαρία και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 1864. Έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο στο μέρος των Βορείων.

Ύστερα από τη λήξη του Εμφύλιου Πολέμου εργάστηκε σε μια γερμανόφωνη εφημερίδα στην πόλη του Σεντ Λούις. Το 1871 έγινε μέτοχος της εφημερίδας.

Ασχολήθηκε με την πολιτική και εκλέχθηκε στο τοπικό νομοθετικό σώμα της πολιτείας του Μισούρι.

Υπήρξε υποστηρικτής του Φιλελεύθερου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και μετά τη διάσπασή του τάχθηκε με το μέρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το 1883 αγόρασε την εφημερίδα The World της Νέας Υόρκης. Το 1890 καθιέρωσε την απογευματινή της έκδοση με τίτλο The Evening World. Οι καινοτομίες του αναμόρφωσαν τον τύπο της εποχής. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε στήλες αθλητικού και πολιτιστικού ρεπορτάζ, ρεπορτάζ μόδας και κόμικς.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης και στην εικονογράφηση. Επιμελήθηκε και μία σειρά διαφημιστικών εκστρατειών για την ανάδειξη της εφημερίδας του.

Κύριος αντίπαλός του ήταν ο Γουίλιαμ Χιρστ που εξέδιδε την εφημερίδα New York Morning Journal. Η διαμάχη των δύο ανδρών έμεινε στην ιστορία και κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του Ισπανοαμερικανικού Πολέμου, ο τρόπος κάλυψης του οποίου οδήγησε στην καθιέρωση της χρήσης του όρου κίτρινος τύπος (από τις πομπώδεις λεζάντες και τις έντονες φωτογραφίες που τυπώνονταν πάνω σε κίτρινο χαρτί).

Προς το τέλος της ζωής του ο Πούλιτζερ αντιμετώπισε κάποια προβλήματα υγείας τα οποία τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την ενεργό δημοσιογραφία, παρέμεινε όμως ενεργός στην διοίκηση και τη χάραξη της πολιτικής της εφημερίδας.

Πέθανε στις 29 Οκτωβρίου 1911. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του το κληροδότησε στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το οποίο καθιέρωσε το ομώνυμο βραβείο.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipaideia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.