Σύνδεση

Σύνδεση

Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' (1746 - 1821)Στις 10 Απριλίου 1821 απαγχονίζεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Ε', κατά κόσμον Γεώργιος Αγγελόπουλος.

Καταγόταν από φτωχή οικογένεια και παρά τις οικονομικές δυσκολίες κατόρθωσε να σπουδάσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Δημητσάνα. Στη συνέχεια επεξέτεινε τις σπουδές του, φοιτώντας σε σχολές της Αθήνας, της Σμύρνης και της Πάτμου.

Το 1775 χρημάτισε βοηθός του Μητροπολίτη Σμύρνης, τον οποίο και διαδέχτηκε στον αρχιερατικό δέκα χρόνια αργότερα.

Το 1797 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Οικουμενικός Πατριάρχης. Συνολικά χρημάτισε 3 φορές Πατριάρχης (1797 – 1798, 1806 – 1808 και 1818 – 1821). Την περίοδο που δεν υπηρετούσε στον αρχιερατικό θρόνο διαβιούσε στο Άγιον Όρος. Και οι τρεις πατριαρχίες του διακόπηκαν βιαίως, οι δύο με Σουλτανικό φιρμάνι και η τρίτη με τον απαγχονισμό του.

Παρότι το πέρασμά του από τον πατριαρχικό θρόνο ήταν σύντομο (συνολικά πέντε χρόνια), κατόρθωσε να αφήσει το στίγμα του αναδιοργανώνοντας το Πατριαρχείο και επεκτείνοντας το κύρος του.

Για το ζήτημα της στάσης του περί της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 έχει διατυπωθεί πλήθος αντικρουόμενων απόψεων. Είναι γεγονός πως ο Γρηγόριος Ε' ήταν συντηρητικού προσανατολισμού, ιδιαίτερα μετά και την αποτυχημένη Επανάσταση κατά τα Ορλοφικά που είχε βιώσει εκ του σύνεγγυς. Τις συντηρητικές του θέσεις ενδεχομένως να επηρεάζει και η θέση του ως προκαθήμενου των Ρωμιών.

Με εγκυκλίους του είχε καταδικάσει τις επαναστατικές ιδέες του Ρήγα, ως «σατανικές», ενώ αναφερόμενος στην Ελληνική Επανάσταση προέτρεψε σε «δουλικήν υποταγήν εις τους κρατούντας».

Παρόλα αυτά οι Οθωμανοί τον θεώρησαν υπαίτιο της εξέγερσης των ραγιάδων και τον απαγχόνισαν ανήμερα του Πάσχα 1821 στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, η οποία από τότε παραμένει σφραγισμένη.

Ακολούθως το σώμα του σύρθηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και έπειτα πετάχτηκε στη θάλασσα. Το πτώμα του ανακαλύφθηκε από έναν Κεφαλλονίτη καπετάνιο, ο οποίος το μετέφερε στην Οδησσό, πόλη με έντονη ελληνική παρουσία, όπου θάφτηκε με τιμές.

Το 1871 τα οστά του μεταφέρθηκαν στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών όπου φυλάσσονται ως σήμερα. Εκατό χρόνια μετά το θάνατό του, η Εκκλησία της Ελλάδος τον ανακήρυξε άγιο και ιερομάρτυρα. Η μνήμη του τιμάται στις 10 Απριλίου.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipaideia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.