Σύνδεση

Σύνδεση

Αφροδίτη της ΜήλουΣτις 8 Απριλίου 1820 ανακαλύπτεται η Αφροδίτη της Μήλου.

Το περίφημο άγαλμα το οποίο θαυμάζεται για το κάλλος του ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν αγρότη της Μήλου κατά τη διάρκεια καλλιεργητικών εργασιών στο κτήμα του.

Η είδηση για την ανεύρεση ενός αρχαίου αγάλματος έφθασε ως τον Γάλλο πρόξενο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος έστειλε τον Γάλλο σημαιοφόρο Ντ' Ουρβίλ, γνωστό αρχαιομαθή για να εκτιμήσει την αξία και τη σπουδαιότητα του αγάλματος.

Στις αρχές του 19ου αιώνα ο ανταγωνισμός των Μεγάλων Δυνάμεων και δη της Αγγλίας και της Γαλλίας στο πεδίο των αρχαιοτήτων είχε ενταθεί και οι δύο χώρες είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα εξασφάλισης αρχαιοτήτων. Ο ανταγωνισμός αυτός κορυφώθηκε με τη διαμάχη για την μετάφραση της περίφημης στήλης της Ροζέτας που πραγματοποιήθηκε από το Γάλλο φιλόλογο και αιγυπτιολόγο Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν.

Ο Γάλλος σημαιοφόρος Ντ' Ουρβίλ πείστηκε εξαρχής για την σπουδαιότητα του αγάλματος και εισηγήθηκε την άμεση αγορά του από τη Γαλλία. Αρχικά υπήρχε μία αμφιταλάντευση για το εάν το άγαλμα παρίστανε την Αμφιτρίτη ή την Αφροδίτη, ωστόσο ο Ντ' Ουρβίλ αντιλήφθηκε αμέσως ότι πρόκειται για άγαλμα της Αφροδίτης.

Ο νόμος περί αρχαιοτήτων που ίσχυε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προέβλεπε την συγκέντρωση των έργων στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια αφού εκτιμηθεί εκεί η αξία τους θα πωλούνταν. Για το λόγο αυτό η Υψηλή Πύλη απέστειλε τουρκικό πλοίο για να παραλάβει το γλυπτό.

Στη Μήλο τουρκικές και γαλλικές δυνάμεις συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια της φόρτωσης του αγάλματος. Οι Γάλλοι ναύτες επιτέθηκαν στους Τούρκους με τα ξίφη τους και έχοντας καταβάλει το ποσό των 1.000 φράγκων στους κατοίκους του νησιού κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν το άγαλμα το οποίο στάλθηκε στη Γαλλία.

Η Αφροδίτη της Μήλου θεωρείται ένα από τα ομορφότερα έργα τέχνης της ελληνιστικής περιόδου συνδυάζοντας έξοχα την γυναικεία ομορφιά και τη θηλυκότητα. Πιθανολογείται ότι αποτελεί έργο του γλύπτη Σκόπα, ενώ επίσης θεωρίες θέλουν ως γλύπτη κάποιον Αγήσανδρο ή Αλέξανδρο, από το μισό όνομα που βρέθηκε στη βάση του γλυπτού.

Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από παριανό μάρμαρο και έχει ύψος 2 μέτρων. Η Αφροδίτη της Μήλου ανακαλύφθηκε δίχως χέρια. Από τις προτεινόμενες θεωρίες η θεά κρατούσε ένα μήλο ή ένα καθρεφτάκι ή την ασπίδα του Αχιλλέα.

Το γλυπτό έχει κατασκευαστεί σε χωριστά κομμάτια, τα δύο βασικότερα συνδέθηκαν στους γλουτούς, εκεί που πέφτουν και οι πτυχώσεις του ενδύματος. Χωριστά είχε δουλευτεί και το αριστερό χέρι αλλά και το αριστερό πόδι, όπως και το δεξί.

Η θεά στα μαλλιά φέρει κεφαλόδεσμο (ταινία) από την οποία πίσω ξεφεύγουν βόστρυχοι. Έφερε επίσης κοσμήματα όπως φαίνεται από τα σημάδια που απέμειναν στα αυτιά (σκουλαρίκια) και ίσως περιδέραιο και διάδημα -όπως επίσης φανερώνουν κάποια χαρακτηριστικά σημάδια.

Πιθανόν να ήταν και πολύχρωμο έργο, αλλά το χρώμα από το παριανό μάρμαρο έχει πια χαθεί και δεν μπορούμε να εικάσουμε με σιγουριά τα χρώματα που ίσως είχαν χρησιμοποιηθεί.

Κάτω από το δεξί μαστό υπάρχει μία τρύπα για τη μεταλλική στήριξη του δεξιού χεριού που λείπει. Επειδή η δεξιά πλευρά ήταν πιο καλοδουλεμένη και οι ειδικοί εικάζουν ότι είχε προορισμό να τοποθετηθεί σε σημείο που ο κόσμος θα έβλεπε τη θεά από τα δεξιά της.

Τέλος, το άγαλμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.