Σύνδεση

Σύνδεση

Καρακάλλας (188 - 217 μ.Χ.)Στις 8 Απριλίου 217 μ.Χ. δολοφονείται ο Ρωμαίος Αυτοκράτωρ Μάρκος Αυρήλιος Σεβήρος Αντωνίνος Βασσιανός Καρακάλλας.

Έλαβε το προσωνύμιο Καρακάλλας λόγω του μανδύα με κουκούλα που φορούσαν οι συμπατριώτες του (καταγόταν από τη Γαλατία).

Ήταν γιος του Σεπτίμιου Σεβήρου και της Ιουλίας Δόμνας. Στην εξουσία διαδέχθηκε τον πατέρα του μαζί με τον ανήλικο αδερφό του Πόπλιο Σεπτίμιο Γέτα, τον οποίο δολοφόνησε λίγο αργότερα για να παραμείνει μόνος στην εξουσία.

Ο 3ος μ.Χ. αιώνας χαρακτηρίστηκε από την κυριαρχία του στρατού στα πολιτικά πράγματα της Ρώμης. Το πρότυπο της εποχής, ο Αυτοκράτωρ – Στρατιώτης, έπρεπε να εξασφαλίσει την εύνοια του στρατού για να ανέλθει στο θρόνο.

Ο Καρακάλλας δεν αποτέλεσε εξαίρεση της περιόδου για το λόγο αυτό φρόντισε να παραχωρήσει αρκετά προνόμια στους στρατιώτες, επιβάλλοντας υψηλότατη φορολογία στις άρχουσες τάξεις, γεγονός που επέσυρε τη μήνη της Συγκλήτου.

Το 212 εξέδωσε την «αντωνιανή διάταξη» που αποτέλεσε σταθμό στην πολιτική ιστορία της Ρώμης. Με τη διάταξη αυτή παραχωρήθηκε το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη σε όλους τους ελεύθερους πολίτες που κατοικούσαν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εξισώνοντας τις επαρχίες με τη Ρώμη.

Το 89 μ.Χ. είχε προηγηθεί η παραχώρηση του δικαιώματος του Ρωμαίου πολίτη στους κατοίκους της ιταλικής χερσονήσου. Ο σκοπός του μέτρου αυτού ήταν οικονομικός για την στήριξη των εσόδων της Αυτοκρατορίας, ωστόσο αποτέλεσε κομβικό σημείο της ρωμαϊκής πολιτικής ιστορίας.

Στον Καρακάλλα αποδόθηκαν πράξεις παραφροσύνης ανάλογες με αυτές του Καλιγούλα. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι διέταξε τη σφαγή 20.000 ανθρώπων που αποτελούσαν υποστηρικτές του αδελφού του Γέτα.

Τέλος, διοργάνωσε δύο εκστρατείες μία το 213 εναντίον των Αλαμανών και μία το 217 κατά των Πάρθων κατά τη διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκε από τον Ιούλιο Μαρτιάλη, ο οποίος στη συνέχεια σκοτώθηκε λίγα λεπτά αργότερα από έναν τοξότη της φρουράς του Καρακάλλα.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipaideia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.