Σύνδεση

Σύνδεση

Λοτρεαμόν (1846 - 1870)Στις 4 Απριλίου 1846 γεννιέται ο Γάλλος ποιητής Λοτρεαμόν, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ισιντόρ Λισιέν Ντικάς.

Ήταν γιος προξενικού υπαλλήλου στο Μοντεβιδέο. Το 1856 εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στις πόλεις Ταρμπ και Πο.

Το 1867 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και εξέδωσε ανώνυμα το πρώτο μέρος της συλλογής «Τραγούδια του Μαλντορόρ» και τον επόμενο χρόνο αφού συμπλήρωσε τη συλλογή την εξέδωσε με το ψευδώνυμο Λοτρεαμόν.

Πιθανώς το ψευδώνυμό του είναι δάνειο από το μυθιστορηματικό ήρωα του Εζέν Σι, πολλά χαρακτηριστικά του οποίου συνέπιπταν με αυτά του Μαλντορόρ.
Η συλλογή των ποιημάτων περιλάμβανε έξι άσματα με εκτεταμένες στροφές σε πεζό, αποτελώντας ένα από τα έργα κλειδιά της νεότερης ποίησης. Η ορμητική ευφράδεια, ο ψυχρός σαρκασμός, η τολμηρή χρήση παρομοιώσεων προσέδωσαν στο έργο του μια παράξενη ζωντάνια με πένθιμες εικόνες που αναφέρονται στη Σατανική μορφή του Μαλντορόρ.

Το 1870 θα εκδοθεί το δίτομο έργο του υπό το γενικό τίτλο «Ποιήματα», στο οποίο θα εναντιωθεί στη μορφή του Ρομαντισμού και θα αναιρέσει την προγενέστερη καλλιτεχνική του στάση.

Η φήμη του αναπτύχθηκε κατά κύριο λόγο από τους τελευταίους συμβολιστές ποιητές, ενώ οι υπερρεαλιστές είδαν στον Λοτρεαμόν το δάσκαλο του μαύρου χιούμορ και τον πρόδρομο της ονειρικής λογοτεχνίας.

Πέθανε στις 24 Νοεμβρίου 1870.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.