Σύνδεση

Σύνδεση

Ιζορόκου Γιαμαμότο (1883 - 1943)Στις 4 Απριλίου 1884 γεννιέται ο Ιάπωνας στρατιωτικός και διπλωμάτης Ιζορόκου Γιαμαμότο.

Το 1904 κατετάγη στο ναυτικό και το 1925 διορίστηκε ναυτικός ακόλουθος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Συμμετείχε στις διασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο το 1929 και το 1934 σχετικά με το ζήτημα του περιορισμού των ναυτικών εξοπλισμών.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα του ενδιαφέρθηκε και καταπιάστηκε κατά κύριο λόγο με την οργάνωση των ιαπωνικών αεροναυτικών δυνάμεων. Το 1940 προβιβάστηκε σε αρχηγό του ιαπωνικού στόλου.

Εξέφρασε την αντίθεσή του με την σύμπλευση της Ιαπωνίας στο πλευρό της Ναζιστικής Γερμανίας θεωρώντας πως η χώρα θα έπρεπε να διεκδικήσει μία θέση πρωταγωνιστή στην ανατολική Ασία.

Όταν ελήφθη η απόφαση από την ιαπωνική κυβέρνηση για την εκδήλωση της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ ο Γιαμαμότο έφερε εις πέρας την επιχείρηση.
Οι στρατηγικές του ικανότητες στον αεροναυτικό τομέα οδήγησαν την Ιαπωνία στις αρχικές της νίκες στο μέτωπο του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο Γιαμαμότο υπήρξε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συνεργασίας μεταξύ του ναυτικού και της αεροπορίας.

Πέθανε στις 18 Απριλίου 1943 όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε κατερρίφθη από τους Αμερικανούς.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.