Σύνδεση

Σύνδεση

Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, ο πρώτος νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημαΣτις 4 Απριλίου 1913 οι Εμμανουήλ Αργυρόπουλος και Κωνσταντίνος Μάνος γίνονται οι πρώτοι Έλληνες που χάνουν τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα.

Κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου οι δύο άνδρες υπηρετούσαν στον ελληνικό στρατό. Ο Αργυρόπουλος υπήρξε μηχανικός και πρωτοπόρος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ ο Μάνος ήταν ποιητής.

Βρισκόμενοι στο αεροδρόμιο του Λεμπέτ στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκηας, οι δύο άνδρες επιβιβάστηκαν σε ένα πολεμικό αεροσκάφος τύπου Μπλεριό 11, αεροπλάνο που είχε καταφέρει να αιχμαλωτίσει και να κρατήσει ο ελληνικός στρατός ως λάφυρο κατά την προέλασή του από τον τουρκικό στρατό.

Στους δύο άνδρες ανατέθηκε η αποστολή να πραγματοποιήσουν μία ανιχνευτική πτήση και να παρατηρήσουν τις κατεχόμενες από το βουλγαρικό στρατό περιοχές εγγύς της Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της πτήσης εκδηλώθηκε κάποια μηχανική βλάβη και το αεροσκάφος κατέπεσε οδηγώντας στο θάνατο τους δύο επιβαίνοντες. Έτσι, ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μάνος αποτέλεσαν τους δύο πρώτους νεκρούς της ελληνικής αεροπορίας.


(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.