Σύνδεση

Σύνδεση

Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ (1929 - 1968)Στις 4 Απριλίου 1968 δολοφονείται ο Αφροαμερικανός πολιτικός, κοινωνικός αγωνιστής και συγγραφέας Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

Η ζωή και το έργο του συνδέθηκαν άρρηκτα με τις φυλετικές διακρίσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, αγωνιζόμενος για την ισότητα. Για τους σκοπούς αυτούς αγωνίστηκε με ειρηνικά μέσα, επηρεασμένος από τη φιλοσοφία του Ινδού ηγέτη Μαχάτμα Γκάντι.

Για τους κοινωνικούς αγώνες του τιμήθηκε το 1964 με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Κίνγκ είχε σπουδάσει στο ιεροδιδασκαλείο Crozer της Πενσιλβάνια. Συνέχισε τις σπουδές του στη Βοστόνη, απ' όπου έλαβε το πτυχίο της Θεολογίας.
Ακολούθως, χειροτονήθηκε κληρικός της Εκκλησίας των Βαπτιστών.

Το 1955 δραστηριοποιήθηκε εναντίον του αποκλεισμού των έγχρωμων στις Η.Π.Α. Οργάνωσε με επιτυχία το μποϊκοτάζ στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας καταγγέλλοντας το διαχωρισμό λευκών εγχρώμων. Το μποϊκοτάζ έληξε με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου ένα χρόνο αργότερα που καταργούσε το διαχωρισμό αυτό.

Στις 28 Αυγούστου 1963 διοργάνωσε την ιστορική ειρηνική πορεία προς την Ουάσιγκτον, με τη συμμετοχή 200.000 ανθρώπων, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφώνησε τον περίφημο λόγο του I have a dream.

Ο ειρηνικός του αγώνας συνδέθηκε και με τον Πόλεμο του Βιετνάμ (1967), στον οποίο εναντιώθηκε.

Δυστυχώς, επικρίθηκε από τους ριζοσπαστικότερος κύκλους των εγχρώμων συντρόφων του, οι οποίοι έκριναν αναποτελεσματική την ειρηνική αντιπαράθεση που προέβαλλε ο Κινγκ.

Το 1963 σε αναγνώριση της προσφοράς του, το Πανεπιστήμιο του Γέιλ τον τίμησε με τον τίτλο του Διδάκτορα και το περιοδικό Time τον ανακήρυξε Άνθρωπο της Χρονιάς.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου 1968 κατά τη διάρκεια μίας εργατικής απεργίας στο Μέμφις. Έτσι, δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει τη μεγάλη πορεία των φτωχών που είχε οραματιστεί στην Ουάσινγκτον.

Δολοφόνος του υπήρξε ο λευκός Τζέιμς Ερλ Ρέι, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του και το Μάρτιο του 1969 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 99 ετών.


(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.