Σύνδεση

Σύνδεση

Γρηγόρης Λαμπράκης (1912 - 1963)Στις 3 Απριλίου 1912 γεννιέται ο Έλληνας γιατρός, αθλητής, πανεπιστημιακός και πολιτικός Γρηγόρης Λαμπράκης.


Αρχικά ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στην Τρίπολη και ακολούθως φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Την ίδια περίοδο ασχολείται με τον αθλητισμό και ξεχωρίζει για τις επιδόσεις του στους αγώνες δρόμου και το άλμα. Στην αθλητική του σταδιοδρομία κατάφερε να ανακηρυχθεί δέκα φορές βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, ενώ παράλληλα διζτηρούσε επί 23 συναπτά έτη το ρεκόρ στο ίδιο άθλημα.


Την περίοδο της γερμανικής κατοχής συμμετείχε ενεργά στον αντιστασιακό αγώνα κατά των κατακτητών.


Μετά τον πόλεμο, το 1951 αναγορεύτηκε Υφηγητής μαιευτικής. Διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό του έργο καθώς στην ιδιωτική κλινική του δεχόταν άπορες γυναίκες τις οποίες εξέταζε δωρεάν.


Το 1961 πολιτεύτηκε με την παράταξη της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και εκλέχτηκε Βουλευτής. Κύριο πεδίο της δράσης του ήταν το κίνημα της ειρήνης. Το επόμενο έτος έλαβε μέρος στο παγκόσμιο συνέδριο ειρήνης.


Το 1963 πρωτοστάτησε στην καθιέρωση της «Μαραθώνιας πορείας Ειρήνης», μίας φιλειρηνικής πορείας που θα διοργανώνονταν κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Την χρονιά εκείνη οι Αρχές απαγόρευσαν τη διεξαγωγή της πορείας, ωστόσο ο Λαμπράκης μαζί με κάποιους υποστηρικτές του προχώρησαν στην πραγματοποίησή της.


Ο Λαμπράκης είχε συγκεντρώσει το μένος των φασιστικών και ακροδεξιών στοιχείων. Όταν στις 22 Μαΐου 1963 οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση ειρηνιστών με κεντρικό ομιλητή το Λαμπράκη, ακροδεξιοί οργάνωσαν αντιδιαδήλωση.


Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο Λαμπράκης κινήθηκε προς την πλευρά των αξιωματικών της αστυνομίας για να ζητήσει την εξασφάλιση της ομαλότητας, την ώρα εκείνη όμως ένα τρίκυκλο πέρασε και ένας από τους επιβαίνοντες τον χτύπησε με ένα ρόπαλο στο κεφάλι. Λίγες ημέρες αργότερα (27 Μαΐου 1963) ο Λαμπράκης υπέκυψε στα τραύματά του.


Ο θάνατός του συγκίνησε την ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση Καραμανλή αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ενώ στη συνέχεια στις εκλογές που ακολούθησαν ηττήθηκε.


Στη δίκη των δολοφόνων του Λαμπράκη αποδείχτηκε η ενοχή και η συνενοχή πολλών υψηλών παραγόντων. Ο τότε ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης (μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας) απήγγειλε κατηγορίες και εναντίον ανώτατων αξιωματικών που ενέχονταν στην υπόθεση.


(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.