Σύνδεση

Σύνδεση

Φωτογραφία του Νίκου Καζαντζάκη και του Δημήτριου ΓληνούΣτις 3 Απριλίου 1928 ο Έλληνας πεζογράφος και ποιητής Νίκος Καζαντζάκης μαζί με τον Έλληνα παιδαγωγό Δημήτρη Γληνό οδηγούνται ενώπιον του δικαστηρίου με την κατηγορία της διάδοσης των ανατρεπτικών ιδεών.


Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη και ταραγμένη περίοδο για τη χώρα εξαιτίας της εκδήλωσης των στρατιωτικών πραξικοπημάτων που συντάραζαν και κλόνιζαν το ελληνικό πολιτικό σύστημα και επιβουλεύονταν τους δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς τα πολιτικά πάθη είχαν αρχίσει να αναφαίνονται για ακόμη μία φορά.


Η σταδιακή ανάπτυξη και εξάπλωση των σοσιαλιστικών ιδεών είχε κινητοποιήσει τους πιο συντηρητικούς κύκλους της χώρας.


Οι Νίκος Καζαντζάκης και Δημήτρης Γληνός παρευρέθησαν σε εκδήλωση, όπου ως ομιλητές εξήραν τα κατορθώματα της μεγάλης σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία.


Το γεγονός αυτό συνέβαλε καθοριστικά ώστε οι δύο άνδρες να διωχθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία διάδοσης των ανατρεπτικών ιδεών.


Οι δικαστές έκριναν τους δύο άνδρες αθώους και τους απάλλαξαν από τις κατηγορίες. Ο Νίκος Καζαντάκης βρισκόταν στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της δίκης ενώ ο Δημήτριος Γληνός που ήταν παρών στη δίκη αφέθηκε ελεύθερος.


(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.