Σύνδεση

Σύνδεση

Γιόζεφ Λούντβιχ Άρμανσπεργκ (1787 - 1853)Στις 3 Απριλίου 1853 πεθαίνει ο Βαυαρός πολιτικός, αντιβασιλέας της Ελλάδας επί Όθωνος Γιόζεφ Λούντβιχ Άρμανσπεργκ.


Όταν ο ελληνικός θρόνος αποδόθηκε στον ανήλικο Όθωνα, σχηματίστηκε μία τριμελής επιτροπή με Πρόεδρο τον Άρμανσπεργκ (τα άλλα δύο μέλη ήταν οι Μάουρερ και Χάιντεκ) που ανέλαβε να ασκήσει την Αντιβασιλεία ως την ενηλικίωση του Όθωνα για την περίοδο δηλαδή 1833 – 1835.


Η επιτροπή αυτή είχε καταρτιστεί από τον πατέρα του Όθωνα, Λοτδοβίκο Α'. Προτού αναλάβει χρέη Αντιβασιλέα, ο Άρμανσπεργκ είχε χρηματίσει Υπουργός Εσωτερικών, Οικονομικών και Εξωτερικών στο κρατίδιο της Βαυαρίας.


Στην Ελλάδα, ο Άρμανσπεργκ ανέλαβε τη θέση του Αυλάρχη, έχοντας τη γενική εποπτεία και το συντονισμό του έργου της Αντιβασιλείας.


Οι αντιθέσεις και οι τριβές εντός της τριμελούς επιτροπής δεν άργησαν να φανούν, με την κυριότερη να αφορά την κατεύθυνση του νεοσύστατου ελληνικού βασιλεία ως προς την πολιτική επιρροή των Μεγάλων Δυνάμεων, με τον Άρμανσπεργκ να είναι έντονα αγγλόφιλος. Κατόρθωσε να παραγκωνίσει τα άλλα δύο μέλη.


Σταδιακά ο λαός δυσαρεστήθηκε πολύ από την ασκούμενη πολιτική, η οποία δε λάμβανε υπόψη της τις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Δεν δίστασε μάλιστα να στραφεί και εναντίον των βετεράνων αγωνιστών του 1821.


Με την ενηλικίωση του Όθωνα το 1835 ανέλαβε χρέη Αντιγραμματέα, θέση από την οποία απομακρύνθηκε το 1837. Τότε επέστρεψε στο Μόναχο, όπου παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του ιδιωτεύοντας.


(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.