Σύνδεση

Σύνδεση

Μανόλης Καλομοίρης (1883 - 1962)Στις 3 Απριλίου 1962 πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης, μουσικοπαιδαγωγός, μουσικοκριτικός και ακαδημαϊκός Μανόλης Καλομοίρης.


Είχε λάβει πολύ καλή μουσική παιδεία ξεκινώντας τις σπουδές του από την Αθήνα συνέχισε στην Κωνσταντινούπολη, τη Βιέννη και τη Ρωσία. Το 1910 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.


Η μουσική του σταδιοδρομία υπήρξε πολύπλευρη και ακαταπόνητη παρουσιάζοντας ένα ευρύ έργο. Σε δύο περιόδους 1918 – 1920 και 1922 – 1937 διετέλεσε γενικός επιθεωρητής των στρατιωτικών μουσικών.


Το διάστημα 1910 – 1919 εκτελούσε χρέη καθηγητή πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια του Ελληνικού Ωδείου, του οποίου υπήρξε και ιδρυτικό μέλος.


Το 1926 ίδρυσε το δικό του ωδείο, το Εθνικό Ωδείο, στο οποίο χρημάτισε Γενικός Διευθυντής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και αργότερα Επίτιμος Πρόεδρος.


Τις περιόδους 1936 – 1945 και 1947 – 1957 διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και από το 1958 και εξής Επίτιμος Πρόεδρός της. Τη διετία 1944 – 1945 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Πρόεδρός της για τρία χρόνια 1950 – 1952. Κατέλαβε και άλλες θέσεις σε πολλούς φορείς.


Τιμήθηκε με το εθνικό αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών και το 1945 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Του απονεμήθηκαν ακόμη και άλλα παράσημα, ελληνικά και ξένα.


Στην πλούσια μουσική σταδιοδρομία του ο Καλομοίρης ασχολήθηκε με όλα τα είδη φωνητικής και ενόργανης μουσικής, εκτός της θρησκευτικής.


Τα μουσικά του έργα αποτέλεσαν σταθμό για τα νεοελληνικά μουσικά πράγματα και πλήθος Ελλήνων καλλιτεχνών ακολούθησε τη «σχολή» του, ο καθένας με το δικό του προσωπικό τρόπο.


Ο Καλομοίρης πίστεψε τα ιδανικά των εθνικών σχολών και αγωνίστηκε με πάθος για να βρουν αυτά τα ιδανικά διέξοδο μέσα από τη μουσική του. Αν και αρχικά είχε επηρεαστεί από την ευρωπαϊκού τύπου πολυφωνία στη συνέχεια στράφηκε προς το δημοτικό τραγούδι, το οποίο και εκμεταλλεύτηκε σε όλη του την έκταση: από το ρυθμό, τη μελωδία, τη μουσική κλίμακα, τις μελωδίες και τα ρυθμικά σχήματα.


Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν: «Πρωτομάρτυρας» (1916), «Ο θάνατος της αντρειωμένης» (1944), «Παλαμική Συμφωνία» (1955), «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (1961) κ.ά..


Παράλληλα με το πλούσιο μουσικό του έργο, ο Καλομοίρης πραγματοποίησε και εξέδωσε ανακοινώσεις, διαλέξεις, άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, θεωρητικά βιβλία μουσικής και μουσικοκριτικά σημειώματα σε περιοδικά και εφημερίδες.


Τέλος, ο Καλομοίρης συνέγραψε την αυτοβιογραφία του που φέρει τον τίτλο «Η ζωή μου και η τέχνη μου».


(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.