Σύνδεση

Σύνδεση

Ντουάιτ Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ (1890 - 1969)Στις 28 Μαρτίου 1969 πεθαίνει ο Αμερικανός στρατιωτικός και μετέπειτα 34ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντουάιτ Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ.

Το 1912 θα αποφοιτήσει από την περίφημη Στρατιωτική Σχολή του Γουέστ Πόιντ. Το 1915 τοποθετήθηκε ως εκπαιδευτής σώματος αρμάτων τεθωρακισμένων στο Γκέτισμπουργκ.

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο μέτωπο της Γαλλίας. Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην Αμερική φοιτώντας αρχικά στη Σχολή Πολέμου και υπηρετώντας στη συνέχεια στο Γενικό Επιτελείο Στρατού την περίοδο 1933 – 1935.

Το διάστημα 1935-1940 υπηρέτησε στο μέτωπο της Ασίας υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του Ντάγκλας Μακ Άρθουρ.

Το 1942 προβιβάστηκε σε Υποστράτηγο και στάλθηκε στο Λονδίνο ούτως ώστε να προετοιμάσει μαζί με τους Συμμάχους τα αποβατικά σχέδια για τις επιχειρήσεις στον τομέα της Ευρώπης.

Αρχικά, θα διευθύνει την απόβαση στη Βόρειο Αφρική με επιτυχία, με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί στα τέλη του 1943 ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις που θα διεξάγονταν στην Ευρώπη.

Ο Αϊζενχάουερ θα διατηρήσει τη θέση του αυτή ως τα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έχοντας πολύτιμη συνεισφορά στην προπαρασκευή και στην οργάνωση των συμμαχικών δυνάμεων.

Το 1948 θα εκλεγεί Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Το 1950 του ανετέθη η ανώτατη διοίκηση του νεοσυσταθέντος τότε βορειοατλαντικού συμφώνου (ΝΑΤΟ).

Το 1952 αποστρατεύτηκε και συμμετείχε στις εκλογές με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Υπήρξε υπέρμαχος της παροχής οικονομικής υποστήριξης στα κράτη της Ευρώπης, ερχόμενος σε σύγκρουση με τον παλιό Στρατηγό του Μακ Άρθουρ. Η νίκη του στις εκλογές και η εκλογή του στον Προεδρικό θώκο ήταν περισσότερο προσωπική παρά κομματική. Η φήμη και η δημοτικότητα του Αϊζενχάουερ παρέμεινε υψηλή και επανεκλέχθηκε το 1956.

Με τη λήξη της θητείας του το 1961, θα αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή και θα αφιερωθεί στη συγγραφή των απομνημονευμάτων του. Πέθανε στις 28 Μαρτίου 1969.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.