Σύνδεση

Σύνδεση

Κόνραντ Βίλχελμ Ρέντγκεν (1845 - 1923)Στις 27 Μαρτίου 1845 γεννιέται ο Γερμανός φυσικός και πανεπιστημιακός Κόνραντ Βίλχελμ Ρέντγκεν.

Εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία σε μικρή ηλικία μαζί με την οικογένειά του. Αρχικά, φοίτησε στην Τεχνική Σχολή της Ουτρέχτης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Το 1874 διορίστηκε Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Ακολούθως, δίδαξε σε διάφορα Πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων του Γκίσεν, του Βίρτσμπουργκ και του Μονάχου ως τη συνταξιοδότησή του.

Το 1870 δημοσίευσε την πρώτη του εργασία με θέμα τις ειδικές θερμοκρασίες αερίων και ακολούθησαν οι μελέτες του για τη θερμική αγωγιμότητα των κρυστάλλων.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1895, καθώς μελετούσε τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από αέριο ιδιαίτερα χαμηλής πίεσης παρατηρώντας το φθορισμό μιας πλάκας με άλας κυανιούχου βαριολευκόχρυσου που βρισκόταν κατά τύχη κοντά του.

Επεκτείνοντας τις παρατηρήσεις του αυτές επιβεβαίωσε την ύπαρξη των ακτίνων Χ ή ακτίνων Ρ.

Για την ανακάλυψή του αυτή έγινε ο πρώτος επιστήμονας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1901.

Επίσης, ο Ρέντγκεν ασχολήθηκε με την ελαστικότητα, τα τριχοειδή φαινόμενα, τον πιεζοηλεκτρισμό, την ηλεκτρομαγνητική περιστροφή του πολωμένου φωτός κ.ά..

Πέθανε στις 10 Φεβρουαρίου 1923.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.