Σύνδεση

Σύνδεση

Αναφορά ημερήσιας εφημερίδας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΙαπώνωνΣτις 26 Μαρτίου 1906 πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση στο Κοινοβούλιο η «Ομάδα των Ιαπώνων».

Αποτέλεσαν το μοναδικό νέο πολιτικό στοιχείο στα ελληνικά πολιτικά πράγματα από την ήττα κατά τον Ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 έως το Κίνημα στο Γουδί το 1909.

Επρόκειτο ουσιαστικά για ένα πολιτικό μόρφωμα υπό την ηγεσία του Δημήτριου Γούναρη που συγκροτούνταν από ετερόκλητους πολιτικούς.

Η ονομασία του οφείλεται στον εκδότη της Εφημερίδας «Ακρόπολη» Β. Γαβριηλίδη, ο οποίος παρομοίαζε τη μαχητικότητα των μελών της «Ομάδας των Ιαπώνων» με την αποφασιστικότητα και την ορμητικότητα των Ιαπώνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Ρωσοϊαπωνικού Πολέμου (1904 – 1905).

Στο επίκεντρο της κριτικής τους ήταν η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και τις νέες εξελίξεις της κοινωνίας. Ιδιαίτερα οξεία ήταν η κριτική της Ομάδας προς την Κυβέρνηση Θεοτόκη που βρίσκονταν τότε στην εξουσία.

Η «Ομάδα των Ιαπώνων» συγκροτούνταν από τους εξής βουλευτές:

Στέφανο Δραγούμη

Δημήτριο Γούναρη

Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη

Εμμανουήλ Ρέπουλη

Χαράλαμπο Βοζίκη

Ανδρέα Παναγιωτόπουλο

Απόστολο Αλεξανδρή

Η Ομάδα δεν μπόρεσε να επιβιώσει και διαλύθηκε το 1908. Πολλά από τα μέλη της συσπειρώθηκαν αργότερα στην αντιβενιζελική παράταξη.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia, San Simera, Ιστορία Γ' Λυκείου)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.