Σύνδεση

Σύνδεση

Σπύρος Λούης (1873 - 1940)Στις 26 Μαρτίου 1940 πεθαίνει ο Έλληνας Ολυμπιονίκης και αθλητής του Μαραθωνίου Σπύρος Λούης.

Ο Σπύρος Λούης καταγόταν από φτωχή οικογένεια και η κυριότερη ασχολία του ήταν η καλλιέργεια της γης, ενώ παράλληλα μετέφερε νερό από το Μαρούσι στην Αθήνα (ασκώντας το επάγγελμα του νερουλά). Έτσι, καθημερινά κάλυπτε πεζό μία μεγάλη απόσταση, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για την ανάδειξή του σε Ολυμπιονίκη.

Ο Λούης τη διετία (1893-1895) υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία. Ο Διοικητής του, Συνταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος, είχε επιφορτισθεί με το έργο της οργάνωσης του Μαραθώνιου δρόμου.

Ο Παπαδιαμαντόπουλος ενθυμούμενος τις επιδόσεις του Λούη στους δρόμους μεγάλης απόστασης καθώς και την αντοχή του τον παρότρυνε να λάβει μέρος στο νεοεισαχθέν Ολυμπιακό Άθλημα. Ο Λούης συμμετείχε στους δεύτερους προκαταρκτικούς για την ανάδειξε Ελλήνων αθλητών που θα εκπροσωπούσαν τη χώρα στους Ολυμπιακούς και τερμάτισε στην πέμπτη θέση.

Στο Μαραθώνιο συμμετείχαν 13 Έλληνες δρομείς και 4 αθλητές από άλλα κράτη. Ήδη από την εκκίνηση των αθλητών ο Γάλλος Αλμπέν Λερμιζιό τέθηκε επικεφαλής του αγώνα ως το 32 χιλιόμετρο οπότε και υποχώρησε. Τότε τον προσπέρασε ο Αυστραλός Τέντι Φλακ, τον οποίο ακολουθούσε κατά πόδας ο Λούης.

Τελικά, έπειτα από λίγα χιλιόμετρα ο Φλακ δεν άντεξε το ρυθμό του αγώνα και κατέρρευσε αφήνοντας το Λούη μόνο πρώτο.

Εν τω μεταξύ στο στάδιο είχε φθάσει ένας ποδηλάτης μεταφέροντας την είδηση ότι ο Φλακ ήταν πρώτος και στο Καλλιμάρμαρο επικράτησε απογοήτευση, καθώς ο Μαραθώνιος ήταν το τελευταίο άθλημα που διεξαγόταν και μέχρι τότε η Ελλάδα δεν είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο.

Λίγα λεπτά αργότερα καταφθάνει ένας νέος αγγελιοφόρος λέγοντας ότι ο πρώτος του αγώνα δρόμου ήταν Έλλην. Αμέσως οι χιλιάδες θεατές που είχαν κατακλίσει το Παναθηναϊκό Στάδιο άρχισαν να πανηγυρίζουν και να τον παροτρύνουν φωνάζοντας «Έλλην, Έλλην!».

Ο Λουής εισήλθε στο στάδιο μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα και τερμάτισε με χρόνο 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Οι βασιλόπαιδες Κωνσταντίνος και Γεώργιος τον συνόδευσαν ζητωκραυγάζοντας στα τελευταία μέτρα, ενώ αμέσως μετά τον τερματισμό του πήγε ο ίδιος ο Βασιλιάς Γεώργιος Α' για να τον συναντήσει. Τον ρώτησε μάλιστα τι δώρο θα ήθελε να του προσφέρει, και εκείνος του απάντησε: «Ένα γαϊδουράκι να με βοηθάει να κουβαλάω το νερό». Μετά τη νίκη του αυτή δεν ασχολήθηκε ξανά με τον αθλητισμό.

Η νίκη του προκάλεσε το θαυμασμό της κοινής γνώμης και σαν αποτέλεσμα το όνομά του ταυτίστηκε με εκείνον που τρέχει ή πρέπει να τρέξει γρήγορα (έγινε Λούης).

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Σπύρου Λούη πραγματοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, όταν και τέθηκε επικεφαλής της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής, εισερχόμενος στο Ολυμπιακό Στάδιο φορώντας την παραδοσιακή ελληνική φουστανέλα.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.