Στις 23 Μαρτίου 1821 ένοπλοι Μανιάτες υπό τη ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη απελευθερώνουν την Καλαμάτα.
Στις 22 Μαρτίου ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης συνοδευόμενος από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και 2.000 Μανιάτες φθάνει στις παρυφές των λόφων γύρω από την πόλη της Καλαμάτας.
Ο Βοεβόδας της Καλαμάτας Σουλεϊμάν αγάς Αρναούτογλου αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και καλεί τους Τούρκους κατοίκους της πόλης να συγκεντρωθούν στα πιο ισχυρά οικήματα και να προετοιμαστούν για την ένοπλη αντίσταση, καθώς οι δρόμοι που οδηγούσαν προς την Τριπολιτσά είχαν καταληφθεί από τους Έλληνες.
Τότε ο Ηλίας Μαυρομιχάλης αναλαμβάνει να διαμεσολαβήσει πείθοντας τον Αρναούτογλου ότι κάθε αντίσταση θα ήταν μάταιη. Τελικά η πόλη παραδίδεται έπειτα από υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου με το οποίο παραδίδεται στους ενόπλους ο τουρκικός οπλισμός της φρουράς.
Ακολουθεί δοξολογία στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων, κατά την οποία οι ιερείς της πόλης ευλογούν τα όπλα και τις σημαίες των αγωνιστών.
Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη των οπλαρχηγών στην οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση της Μεσσηνιακής Γερουσίας, ενός επαναστατικού οργάνου το οποίο επιφορτιζόταν με το έργο του συντονισμού του Αγώνα. Αρχηγός της Γερουσίας ορίστηκε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης.
Στις 25 Μαρτίου 1821 εκδόθηκε η Προκήρυξις του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, στην οποία προσδιοριζόταν ως αρχηγός των σπαρτιατικών στρατευμάτων. Η Προκήρυξης αυτή απευθυνόταν προς τις ευρωπαϊκές αυλές και έκλεινε με την εξής φράση: «Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και σεις εφωτίσθητε, απαιτεί όσον τάχιστα την φιλάνθρωπον συνδρομήν σας, δια την οποίαν και ημείς θέλομεν δείξει εν καιρώ πραγματικώς την ευγνωμοσύνην μας».
(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia, Ιστορία των Ελλήνων, τ. 11 «Η Ελληνική Επανάσταση 1821 – 1827»)