Σύνδεση

Σύνδεση

Στιγμιότυπο από τις τελευταίες ημέρες του Αδόλφου Χίτλερ και της συντρόφου του Εύας Μπράουν στο FührerbunkerΣτις 19 Μαρτίου 1945 ο Αδόλφος Χίτλερ διατάζει την εκτέλεση του σχεδίου «Νέρων», σύμφωνα με το οποίο προβλεπόταν η καταστροφή των υποδομών του γερμανικού κράτους, κατά τη διάρκεια της υποχώρησης των δυνάμεων της Βέρμαχτ.

Η διαταγή για την εκτέλεση του σχεδίου στηριζόταν στην πεποίθηση του ηγέτη των ΝΑΖΙ σχετικά με το δίπολο «νίκη ή καταστροφή».

Σκοπός του σχεδίου ήταν ο εχθρός που προήλαυνε και όλα έδειχναν πως θα επικρατούσε να μην συναντήσει τίποτε άλλο πέρα από «καμένη γη». Έτσι, εργοστάσια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μαγαζιά στη Γερμανία έπρεπε να καταστραφούν για να μην μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν οι σύμμαχοι.

Στην πράξη, παρά τις διαταγές του, το σχέδιό του δεν εφαρμόσθηκε από τον αρμόδιο υπεύθυνο Υπουργό Εξοπλισμού Άλμπερτ Σπέερ.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.