Σύνδεση

Σύνδεση

Γιόχαν Γιόακιμ Βίνκελμαν (1717 - 1768)Στις 9 Δεκεμβρίου 1717 γεννιέται ο Γερμανός αρχαιολόγος και αισθητικός, ιδρυτής της αρχαιολογίας ως επιστήμης και μεγαλύτερος θεωρητικός του νεοκλασικισμού Γιόχαν Γιόακιμ Βίνκελμαν.

Βάσει των γνώσεών του κατόρθωσε να αξιολογήσει την προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στην τέχνη και να εκτιμήσει τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της ρωμαϊκής τέχνης και γενικότερα του πολιτισμού των μεταγενέστερων χρόνων.

Είχε ευρεία παιδεία έχοντας σπουδάσει θεολογία και αρχαία φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάλε και μαθηματικά και ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ιένα.
Το 1741 διορίστηκε βιβλιοθηκάριος του κόμη Μπίναου στη Δρέσδη. Ο κόμης διέθετε μία πλούσια συλλογή έργων, τα οποία ο Βίνκελμαν μελέτησε εις βάθος.

Μελετώντας τον πολιτισμό της αρχαιότητας συνέγραψε το 1755 το βιβλίο «Παρατηρήσεις στη μίμηση των ελληνικών έργων». Παράλληλα το ίδιο έτος μετεγκαθίσταται στη Ρώμη και λίγα χρόνια αργότερα, το 1763, έγινε έφορος αρχαιοτήτων.

Συνδέθηκε με αξιωματούχους του Βατικανό, γεγονός που του επέτρεψε να μελετήσει έργα που βρίσκονταν στη συλλογή Αλμπάνι, στο Καπιτώλιο και αλλού.

Εγκαινίασε τις «Περιγραφές» του με το πρώτο του έργο, τον περίφημο «Απόλλωνα του Μπελβέντερε».

Η μελέτη της αρχαίας τέχνης εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο στο μεγαλύτερο και σπουδαιότερο έργο του, την «Ιστορία της Τέχνης της Αρχαιότητας» (1764). Το έργο του αυτό θεωρείται ως ο θεμέλιος λίθος για τη δημιουργία της αρχαιολογικής επιστήμης. Στο έργο του μελετά και καταγράφει τους καλλιτεχνικούς ρυθμούς και τα έργα τέχνης.

Χάρη στον Βίνκελμαν το ενδιαφέρον των μελετητών απομακρύνθηκε από τα περιγραφικά και βιογραφικά στοιχεία και στράφηκε αποκλειστικά στις βαθύτερες αισθητικές και πνευματικές αξίες που περικλείει η αρχαία ελληνική τέχνη.

Το 1767 εξέδωσε το έργο «Αρχαία Ανέκδοτα Μνημεία» που αποτέλεσε συμπλήρωμα της «Ιστορίας της Τέχνης της Αρχαιότητας». Οι αισθητικές του θεωρίες αναπτύχθηκαν στο έργο «Πραγματεία προκαταρκτική του σχεδίου και του ωραίου».

Εξίσου σημαντική είναι και η θέση που κατέχει στην ιστορία της γερμανικής λογοτεχνίας λόγω των κειμένων του, τα οποία διακρίνονται για το ύφος και την επιστημονική τους γλώσσα όσον αφορά την αισθητική κριτική.

Δολοφονήθηκε στην Τεργέστη στις 8 Ιουνίου 1768 από έναν κακοποιό σε ένα ξενοδοχείο της πόλης. Η επέτειος των γενεθλίων του (9 Δεκεμβρίου) εορτάζεται σε όλα τα γερμανικά αρχαιολογικά ινστιτούτα ανά τον κόσμο.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.