Σύνδεση

Σύνδεση

Γκιστάβ Αλεξάντρ Άιφελ (1832 - 1923)Στις 27 Δεκεμβρίου 1923 πεθαίνει ο Γάλλος μηχανικός Γκιστάβ Αλεξάντρ Άιφελ.

Το 1855 ανακηρύχθηκε διδάκτορας στο Παρίσι με ειδίκευση στις μεταλλικές κατασκευές. Οι ενδελεχείς μελέτες του επέφεραν σημαντικές βελτιώσεις και αξιόλογες τελειοποιήσεις στις μεταλλικές κατασκευές.

Υπήρξε ένας από τους πρώτους μηχανικούς που χρησιμοποίησε πεπιεσμένο αέρα στις υποβρύχιες θεμελιώσεις.

Με επίκεντρο τη Γαλλία αλλά και άλλες χώρες του κόσμου προχώρησε στην κατασκευή γεφυρών και οδογεφυρών.

Επίσης, κατασκεύασε το μεγάλο υπόστεγο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Βουδαπέστης, ενώ συμμετείχε με αρκετές μεταλλικές κατασκευές στην παρισινή έκθεση του 1878.

Το πιο τολμηρό ωστόσο έργο του είναι η μεταλλική κατασκευή του Πύργου του Άιφελ που τοποθετήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα το 1889.

Το έργο υπήρξε αρκετά πρωτοποριακό για την εποχή του και είχε κατεξοχήν μνημειακό σκοπό, καθώς κατασκευάστηκε για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γαλλική επανάσταση.

Ο Άιφελ είχε αναλάβει επίσης τη μελέτη των σιδερένιων κατασκευών για τη διώρυγα του Παναμά, αλλά εξαιτίας του σκανδάλου που ανέκυψε λόγω της καθυστέρησης παράδοσης του έργου αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Ύστερα από το γεγονός αυτό αφιερώθηκε σε έρευνες και πειράματα στον τομέα της αεροδυναμικής, τα συμπεράσματα των οποίων χρησιμοποίησαν σημαντικοί μετέπειτα ερευνητές και επιστήμονες κατά τις επόμενες δεκαετίες.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.